Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal sprøyteromsloven endres

Artikkelen er over 3 år gammel

I dag er det bare tillatt med sprøyter og heroin. Nå kan dette endres.

Mandag morgen kom helseminister Bent Høie (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) på besøk til Strax-huset og sprøyterommet.

Med seg hadde de det som for mange er god nyheter: Sprøyteromsloven skal endres.

– Vi sender i dag ut et forslag om lovendring av sprøyteromsloven til en brukerromslov. Vi foreslår å åpne for injisering av andre stoffer enn heroin, samt for røyking av heroin, sier Bent Høie.

Han understreker at formålet med loven er å redusere antall overdoser.

Klima og miljøminister Ola Elvestuen (V) påpeker at verden har endret seg siden sprøyteromsloven ble vedtatt.

– Dette er et forslag om endring i lovverket, og så blir det opp til hver enkelt kommune om de vil benytte seg av det.

Endring av sprøyteromsloven er nedfelt i regjeringens Jeløya-plattform.

Lovendringen skal nå sendes ut på høring. Behandlingen av lovforslaget vil ta rundt ett år.

– Det er en mulighet vi er glade for å få, sier kommunaldirektør for byrådsavdeling sosial, bolig og inkludering Magne Ervik.

Kan endre raskt

I dag er det bare lov å sette sprøyter med heroin i sprøyterom. Dette gjør at de som enten røyker heroin eller bruker andre rusmidler ikke kan bruke disse fasilitetene. I Bergen innebærer det at mange velger gangtunnelen utenfor Strax-huset for dette formålet.

– Vi må forholde oss til de gjeldende lover og regler, og i dag er det bare lov å injisere heroin i sprøyterom. Men det øyeblikket loven endres og det blir lov å innta andre rusmidler, på andre måter, er vi klare, sa Horn til BA før åpningen.

Sosialbyråd Erlend Horn (V) er på reise og var ikke til stede på Strax-huset mandag.

– Jeg er veldig glad for at regjeringen nå sender endringer i sprøyteromslovgivningen på høring. Dette har vi jobbet for og ventet på lenge, og det var viktig for Venstre på Jeløya. Vi skal lese forslaget med stor interesse og skal selvsagt svare på høringen fra Bergen kommune, skriver han i en SMS til BA.

BA har tidligere skrevet at dagens lovverk utestenger minst seksti prosent av byens rusavhengige fra sprøyterommet.

Hugo Torjussen, daglig leder ved Strax-huset, sier til BA at dette er en etterlengtet lovendring.

– Vi har ingen nøyaktig oversikt, men våre interne undersøkelser tyder på at det er under halvparten som injiserer heroin i dag. Dermed vil dette potensielt føre til mer enn en dobling av brukere av sprøyterommet.

Forslaget om å endre loven slik at man tillater andre rusmidler ble også diskutert i Stortingets helse- og omsorgskomite i fjor vår. Den gang var det Høyre som stemte ned forslaget.