Russ svartelistet homofil elev

En russ ved en skole i Bergen skal ha svartelistet en annen elev på grunn av hans homofile legning. (ILLUSTRASJONSFOTO)

En russ ved en skole i Bergen skal ha svartelistet en annen elev på grunn av hans homofile legning. (ILLUSTRASJONSFOTO) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Totalt uakseptabel oppførsel, sier russepresidenten.

DEL

En gutt ved en skole i Bergen skal ifølge VG.no ha blitt svartelistet av russ ved naboskolen på grunn av sin seksuelle legning. Gutten er ikke selv russ i år.

– Vi fikk vite på fredag fra gutten selv at han var blitt svartelistet på naboskolen. Jeg tok da direkte kontakt med skolen det gjaldt, og informerte dem om det jeg hadde fått vite, forteller rektor ved elevens skole til VG Nett.

Ledelsen på skolen hvor listen ble hengt opp var uvitende om situasjonen frem til fredag.

– Dette kom som en overraskelse på oss. Det er ikke et ukjent fenomen at det finnes svartelister på hver eneste skole, men jeg har aldri hørt at det er laget en liste for andre skoler eller at noen er plassert der på grunn av sin seksuelle legning, forteller elevinspektøren til VG Nett.

– UAKSEPTABELT

Å bli svartelistet av russen kan ha ulik betydning fra skole til skole, men ofte betyr det at de som står på listen kan bli terrorisert med å bli kastet vann på eller utsatt for lignende ting.

Russepresident i Bergen, Petter Krogh Nilsen, sier til BA.no at denne typen oppførsel fra russ ikke er akseptabel.

– For det første skal man ikke svarteliste folk fra andre skoler. For det andre er ikke svartelisten til for å mobbe folk. De som settes på svartelisten skal være noen man vet hvem er. At noen er homofil er absolutt ingen grunn til å sette dem på svarteliste, sier Nilsen.

Russepresidenten mener russen som skal ha satt eleven ved naboskolen på svarteliste viser dårlige holdninger.

– Dette er negative holdninger mot homofile som ingen vil ha, og det er helt uakseptabelt. Det setter russen i dårlig lys, mener Nilsen.

Han understreker at svartelisten ikke kommer fra russestyret ved den aktuelle skolen.

– Jeg har snakket med representanter fra russestyret, og de sier de ikke har noe med denne listen å gjøre. Dette handler om noe en enkeltperson har funnet på.

– Den som har gjort dette bør si unnskyld til eleven som ble svartelistet, sier Petter Krogh Nilsen til BA.no.

– GROVT OVERTRAMP

Ifølge elevinspektøren ble listen raskt fjernet da den ble forsøkt hengt opp på skoleområdet. Inspektøren vil be om et møte med dem.

– Jeg har vært i kontakt med personene bak listen, og vedkommende må møte opp på kontoret mitt på mandag. Vi vil forlage at det blir gitt en unnskyldning til gutten det gjelder, og så må vi se på hva skolen vil gjøre for å irettesette det som har skjedd.

Leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Bård Nylund blir rystet da han hører om svartelistingen.

– Dette er et ekstremt grovt overtramp. Når man er i den aktuelle alderen er man veldig sårbar når man har en annen seksuell legning enn majoriteten, forteller Nylund til VG Nett.

Lederen forventer at skolen hvor listen ble hengt opp vil slå hardt ned på hendelsen.

Artikkeltags