Gå til sidens hovedinnhold

– Neste uke skal jeg bare ligge i sengen å se TV-serier

Artikkelen er over 4 år gammel

BA møtte slitne russ i morgenprosesjonen 17. mai. Og for noen starter eksamensperioden allerede fredag.

50-60 russ stilte opp i morgenprosesjonen. Stemningen var stor hos noen, mens øyelokkene hang langt ned på kinnene hos andre.

– Russetiden har vært tung, men også vanvittig gøy. Jeg tror ikke det er en eneste russ i Bergen som er frisk. I natt var det hostekor, forteller Anders Laberg.

– Heldigvis har jeg ikke eksamen før i neste uke, så jeg kan slappe av frem til helgen!

Situasjonen var verre for kompisen og medruss, Sondre Eitsheim.

– Jeg har eksamen i engelsk allerede på fredag, så det blir ikke mye tid til å slappe av for min del. Jeg var på skolen i går, og har holdt det gående siden. Jeg går på 26. timen nå, forteller han.

– Spar penger!

Dylan Næss beskriver russetiden som de gøyeste i ukene i sitt liv, men han så frem til å legge fra seg russeklærne.

– Etter 17 dager med drikking er kroppen helt ødelagt. Det er mange russ som har blitt syk, meg selv inkludert. Neste uke skal jeg bare ligge i sengen å se på TV-serier, ler Næss.

– Hvordan har pengeforbruket vært de siste ukene?

– For å si det slik. Jeg har én beskjed til de som skal være russ til neste år: begynn og spar penger med en gang!

Idioter som ødelegger

Men ingen russetid uten skandaler. Først smalt det på en fest i Åsane, før det 16. mai kom frem at russebusser har kjørt rundt med narkotikalangere ombord. 17 personer er siktet i saken, tre av dem for salg, resten for bruk eller kjøp av narkotiske stoffer.

Russen BA snakket med i morgenprosesjonen 17. mai tar helt avstand fra de sakene.

– Det er noen få idioter det gjelder. Jeg synes russen generelt har kommet godt fra årets russetid, selv om det startet med en liten skandale, sier Ingrid Lund, med henvisning til festen som gikk over styr i Åsane.

Dylan Næss var selv på den festen.

– Det var en håndfull ungdom som dummet seg ut, og de hadde drukket kjempemye. De aller fleste russ er fornuftig ungdom som kan oppføre seg, mener han.

Tommel opp fra politiet

– Det har vært en russefeiring som står helt i skyggen av den i fjor, sier Bård-Tore Norheim, leder for Bergen sør politistasjon.

Han sier politiet forberedte seg godt i forkant av årets feiring.

– Blant annet inngikk vi et samarbeid med grunneiere, blant annet i Hordnesskogen. Her hadde vi masse problemer i fjor med festing som rett og slett kom ut av kontroll. I år har dette området vært fullstendig stengt av, sier Norheim til BA.

Selv om årets russekull får skryt av politet, har politiet likevel brukt ressurser på dem.

– Vi har flere ganger rykket ut etter meldinger om støy. Blant annet har de ansatte på McDonalds hatt behov for politiets hjelp i forbindelse med storinnrykk av russ på nattestid, sier Norheim.

Han legger til at russen har dempet seg når politiet har kommet til stedet.