Salget av gammelost tar av

Helsefremmende gammelost blir enda mer helsefremmende med smør. Bruk gjerne rømme og bær. Da smaker osten aller best.

Helsefremmende gammelost blir enda mer helsefremmende med smør. Bruk gjerne rømme og bær. Da smaker osten aller best. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Pakistansk forsker oppdaget at den motvirker kreft og er bra for blodtrykk, benbygning og hjerte.

DEL

Du har sikkert ikke hørt om Brita Ligtvor – bondekonen fra Vik i Sogn, tvers over Vikafjellet opp veien fra Myrkdalen og ned til bygden ved fjorden, der naustene ligger på oppsiden av hovedveien. Kjerringen som vant sølvmedalje for gammelost på en landbruksutstilling i Bergen i 1909, og etterpå startet undervisning i gammelostproduksjon for unge jenter hjemme på gården.

Men nå har du det. Og det er det god grunn til.

KREFTHEMMENDE
For 103 år er gått når det skjer noe fru Ligtvor neppe hadde ant. I 2012 tar en pakistaner ved navn Tahir Mahmood Qureshi fra Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås, doktorgrad i osten hennes. Og ikke bare det: Han dokumenterer attpåtil at den har helsefremmende effekt!

Aktiviteten til blodtrykkssenkende peptider øker gjennom fordøyelsen, og det blir flere av dem i tarmen, finner han ut.

– Vi har undersøkt hvordan disse peptidene utvikler seg i tarmsaft hos mennesket, og vi ser en god utvikling av peptider, forklarer Qureshi til forskning.no.

Dessuten viser forskningen hans at gammelost inneholder store mengder av vitamin K2, som er bra for benbygning og hjerte. K2 er også påvist krefthemmende.

ØKENDE SALG
De oppsiktsvekkende funnene har ført til at salget av gammelosten til Vik Meieri – det eneste meieriet i landet som produserer gammelost foruten Synnøve Findens smørbare – har økt med 20 prosent.

– Vi er spente på om økningen blir kort- eller langvarig. Forhåpentligvis vil flere og flere nordmenn oppdage helseeffekten av gammelost som pålegg på grovbrødskiven, sier Per Henning Liljedal ved ostefabrikken i Vik til Sogn avis.

– Blesten har helt klart skrudd opp produksjonsvolumet. Salget av gamalosten har økt sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, legger han til.

VIL IKKE HA OST MED TIL PAKISTAN
Til tross for funnene, er Qureshi usikker på om han vil ta med seg gammelost hjem til Paksitan.

Han er ferdig med osten og sitt fire år lange opphold i Norge. Nå reiser nå tilbake til hjemlandet.

Produktene han kommer til å jobbe med fremover er i større grad tradisjonelt pakistanske, forteller han.

BRUK GJERNE SMØR
«Gamalost bør prøves i ganske tynne skiver og med litt smør eller rømme på. Da er den en delikatesse, og fortjener mer oppmerksomhet både av eldre og yngre,» står det å lese på Tine.no sine nettsider.

Og smør er helt greit, skal vi tro den pakistanske forskeren:

– Liker du å smøre gammelost på et tykt lag med smør, har jeg gleden av å informere om at dette kan du bare fortsette med, sier Qureshi til forskning.no.

– Undersøkelser viser nemlig at vitamin K som inntas sammen med fett, opptas lettere i blodet og gir ytterligere helsefremmende effekt, forklarer han.

Artikkeltags