Bare siden fredag har aksjonen Bevar Hardanger fått over 8000 nye tilhengere på Facebook. I går hadde aksjonen når 30 000 tilhengere.

Folkeaksjonen har på samme tid doblet oppslutningen til over 16 000 medlemmer.

Dermed kan det se ut som om aksjonen for å stoppe mastene i Hardanger blir den største siden demonstrasjonene mot utbyggingen av Altaelva på starten av 1980-tallet. Folkeaksjonen den gangen hadde 20 000 medlemmer, mens det anslås at det var om lag 10 000 mennesker som deltok i aksjonen mot utbyggingen.

HEMMELIG REGISTER

2591 hadde i går meldt seg til den såkalte lenkegjengen i Hardanger – de som vil aksjonere mot byggingen av de 45 meter høye mastene. Det er mennesker i alle aldere fra hele landet. i går var det faktisk et stort tilsig av pensjonister., opplyser aksjonskomiteen.

– Vi samler aksjonistene i et hemmelig register, med et alarmsystem der blant annet SMS-varsling er en viktig del, sier prosjektleder Audun Klyve Gulbrandsen i Bevar Hardanger.

En av de første som meldte seg til å bli med i lenkegjengen er næringslivslederen Johan Fredrik Odfjell. Han kan få følge av den sentrale Frp-politikeren Karin Woldseth, som sitter på Stortinget fra Hordaland.

– Jeg har ikke vært aksjonist siden jeg var ung, men nå er jeg både forbannet og opprørt., sier Woldseth.

– Derfor avviser jeg ikke tanken om å sette meg i lenker, sier hun til BA.

Hun understreker at hun normalt har andre muligheter for å nå frem med det hun mener.

I HØST

Ifølge kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett er det meningen å starte utbyggingen allerede i høst.

– Ja, det er vår intensjon, men det kommer an på leverandører og været. Vi har ingen dato vi går etter på dette, sier Gutteberg Hansen til BA.

Prosjektleder Audun Klyve Gulbrandsen i Bevar Hardanger vil ikke si noe om hvordan de planlegger eventuelle aksjoner mot utbyggingen.

– Men erfaringene fra Alta-aksjonen i 1981 viser at det er vanskelig å stoppe noe når byggingen er påbegynt, sier Klyve Gulbrandsen.

Han sier aksjonen er blitt kontaktet av flere som har kompetanse på fredelige og ikke-voldelige demonstrasjoner, men vil ikke ut med navn på disse.

– Når vil dere sette i gang aksjoner?

– Det er for tidlig å si nå. Vi samler inn og kartlegger aksjonistene våre til et konfidensielt arkiv. Det dreier seg om folk fra hele landet, ikke bare fra Hordaland, slik regjeringen fremstiller det, sier Klyve Guldbrandsen.