Savner dialog med kommunen om gatemusikk

Kristin Vollset (31) og andre gatemusikanter kan fortsatt spille på Torgallmenningen.

Kristin Vollset (31) og andre gatemusikanter kan fortsatt spille på Torgallmenningen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Å fjerne gatemusikken fra Torgallmenningen er en forbrytelse mot byens sjel, sier Kristin Vollset.

DEL

Gatemusikant Kristin Vollset (31) har sendt et brev til byrådet angående forslaget til forbud mot gatemusikk på Torgallmenningen. I brevet uttrykker hun et ønske om å få til en dialog med byrådet, før de eventuelt vedtar et forbud.

– Jeg savner demokrati i denne prosessen. Ingen har spurt oss musikere om hva vi mener. Ingen har forsøkt å finne frem til en felles løsning, sier Kristin Vollset.

FORESLÅR TIMEPLAN

Kristin er kjent som «The Musical Slave», og spiller fast hver helg på Torgallmenningen.

Hun har i flere perioder i livet levd kun av å spille på gaten. Hun har blant annet spilt i Mexico, Frankrike, Danmark, Nederland, Skottland, England, og Irland.

– I Irland hadde kommunen egne folk som snakket med gatemusikerne, deretter ble vi kalt inn til allmøte før noe ble bestemt.

Hun mener at gatemusikk gir stemning og sjel til en by.

– Alle byer har dem, og det er en del av selve livet. Å fjerne gatemusikken fra Torgallmenningen er en forbrytelse mot byens sjel, sier Kristin.

I brevet foreslår hun å lage en timeplan over når det er lov til å spille.

– Den aller største pågangen er vel på dagtid om sommeren. Da kunne man for eksempel komme frem til visse tider på døgnet eller visse dager i uken når det er spilleforbud, sier Kristin Vollset.

– ET STED FOR ALLE

Hun legger også til at veldig mange gatemusikanter er interessert i å spille på kveldstid torsdag til lørdag. Et tidspunkt hvor ikke de næringsdrivende blir plaget.

Ordet allmenning, eller almenning, kommer fra gammelnorsk «almenningr av almennr» som betyr alle menn, eller hele befolkningen.

– Derfor er dette med mangelen på dialog ironisk for meg. Vi snakker om Torgallmenningen. Et sted for alle i byen. Et sted hvor alle kan møtes, og bli hørt.

– Nå er det en del bekymring blant gatemusikerne. Enkelte av dem har spilt her i 30 år.

Musikerne trenger et tydelig regelverk og en spilleplan som gjør at man kan møtes på midten på en demokratisk måte, ifølge henne.

– Jeg mener løsningen er dialog hvor alle parter er involvert. Byrådet, næringsdrivende og musikerne, sier 31-åringen.

Artikkeltags