Allerede klokken 0740 tirsdag morgen ringte telefonen hjemme hos Annette Storaker.

  • Nyheter

– Damen i andre enden snakket dårlig engelsk. Hun klarte ikke å uttale navnet mitt skikkelig, og først trodde jeg at hun hadde ringt feil, forklarer Storaker til BA.no.

UGLER I MOSEN

Det viste seg etter hvert at damen som ringte slett ikke hadde ringt feil, men at hun antakeligvis ville prøve å svindle Storaker.

– Hun ba meg slå på datamaskinen min, for hun hadde fått melding om at jeg hadde problemer med den. De problemene skulle hun hjelpe meg med, sier Storaker, som umiddelbart ante ugler i mosen.

Både Elkjøp, som Storaker har kjøpt PC-en sin hos, og politiet har hørt om lignende historier før.

– Det er skikkelig skummelt, for hadde jeg gjort som hun sa, hadde hun fått kontroll over maskinen min. Jeg håper ingen andre lar seg lure av dette, sier Storaker til BA.no.

BRUKER NAVN

Line Oddekalv er kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp. Hun forsikrer at Elkjøp bare ringer sine kunder når kunden selv først har tatt kontakt for å få hjelp.

– Og når vi ringer, så presenterer vi oss uansett alltid med navn og hvor vi ringer fra. Er man i det minste usikker på om telefonen man får om PC-support er fra oss, så kan man avslutte samtalen og ringe opp igjen til kundesenteret. Man kan dessuten alltid be om et saksnummer, sier Oddekalv.

I Sverige er Tobias Zackrisson Elkjøps sjef for ettersalgstjenester.

Han har hørt om flere tilfeller hvor kunder har blitt forsøkt svindlet på måten Storaker beskriver.

– Denne typen svindel ser ut til å øke, sier han.

– Uansett vil vi aldri be om betaling i euro, slik noen av svindlerne visstnok skal ha bedt om, understreker Oddekalv.

VIL STIGE

Også økonomiavsnittet ved Hordaland politidistrikt har hørt om lignende svindelforsøk.

– Vi har også hatt noen henvendelser fra folk som har vært ute for dette, men det har vært forsøk og har derfor ikke blitt anmeldt, sa Frode Karlsen ved økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt til BA.no for en måned siden.

– Vi advarer folk mot å oppgi passord og annen sensitiv informasjon over telefon, sier politirevisor ved økonomiavsnittet, Ronny Haldorsen.

– Vi er redd for at denne typen datakriminalitet vil øke fremover, sier han.

Har du blitt utsatt for lignende svindelforsøk? Tips oss, eller bruk kommentarfeltet under.