Westrheim var på vei til en kvinnekonferanse da hun ble stoppet av tyrkisk politi på flyplassen i Istanbul ved 1600-tiden i lørdag ettermiddag. Etter en natt i varetekt ble hun sendt ut av landet.

Westrheim er førsteamanuensis ved institutt for pedagogikk ved det psykologiske fakultet på UiB. Hun er leder for «EU Turkey Civic Commission», en organisasjon som er etablert for å overvåke medlemskapsforhandlingene mellom EU og Tyrkia, og tidligere styremedlem i Raftostiftelsen.

Bakgrunnen for arrestasjonen er Westrheims engasjement for kurdiske rettigheter.

POLITIESKORTE: I forbindelse med passkontrollen ble det slått alarm. Westrheim ble fratatt passet sitt og pågrepet av politiet på flyplassen i Istanbul. Natten tilbragte hun innelåst på et lite rom sammen med to andre kvinner. Da Ba.no snakket med forskeren på telefon søndag ettermiddag, var hun på Kastrup flyplass i København.

– Jeg ble fulgt til gaten min av flyplasspolitiet i Istanbul og måtte vente i setet mitt til danske myndigheter kom og hentet meg etter landing, sier Westrheim til Ba.no. Hun fikk passet sitt igjen i den danske passkontrollen på Kastrup.

– Hvordan ble du behandlet i Tyrkia?

– Jeg måtte vente og vente uten noen beskjed og ble snakket til med en agressiv tone. De andre kvinnene ble behandlet dårligere enn meg og skulle nok sendes ut av landet av andre grunner. Jeg var den eneste som skulle ut av politiske grunner.

– Hva skal du gjøre videre?

– Nå skal jeg samle tankene og finne ut hva jeg skal gjøre videre, sier Westrheim til Ba.no. Hun vil uansett fortsette å jobbe med kurderenes rettigheter.

– Jeg tenker at når jeg får en slik respons fra Tyrkia, så må jeg være inne på noe.

Westrheim er glad for støtten hun har fått fra Raftostiftelsen, venner og Universitetet i Bergen.

– Jeg håper at det blir en diskusjon rundt dette, sier forskeren og fremhever at det ikke er første gang personer har blitt nektet adgang til Tyrkia av politiske grunner.

FELTARBEID: – Jeg tror at denne avgjørelsen er ganske endelig. Jeg er persona non grata i Tyrkia, sier Westrheim etter helgens opplevelse. Forskeren er lei for at hun nå ikke får dra tilbake til landet og følge opp arbeidet sitt.

– Det er veldig dumt. Jeg har vært mye i de kurdiske områdene og har et forskningsprosjekt jeg holder på med. Jeg har fått støtte fra Universitetet til å drive feltarbeid og skulle være igjen i noen dager etter kvinnekonferansen for å jobbe med dette.

Prosjektet omhandler ungdom og deres syn på egne muligheter for skolegang. Nå blir det ingenting av Westrheims avtale med en lærerorganisasjon i området og en gruppe med lokale ungdommer.

– Jeg har fått orientert de jeg skulle i konferanse med at jeg ikke kan komme, men har ikke vært i kontakt med de jeg skulle møte gjennom forskningsopplegget. Men jeg antar at det blir sendt ut pressemeldinger fra kurdiske organisasjoner, sier hun.

STOR INNSATS: Daglig leder i Raftostiftelsen, Therese Jebsen, forteller at Westrheim har gjort en enorm innsats for en løsning på kurderspørsmålet.

– Hun har arbeidet for dialog og fredelig løsning. At hun nå er anholdt av politiet er et tegn på at det er langt igjen før tyrkiske myndigheter respekterer menneskerettighetene, sier Jebsen.

Hun har selv opplevd å bli anholdt av politi i Vietnam i 2007. Det skjedde da hun skulle overlevere Raftoprisen til prisvinneren for året i forveien.

– Det er vel ikke helt sammenlignbart. Jeg ble tatt inn til avhør og ble etterpå overvåket. Jeg ble hele tiden overvåket av agenter, men folk fra ambassaden kom og passet på også.

Under resten av oppholdet i landet ble hun konstant observert og stadig tatt inn til nye avhør.

Bergensforsker Westrheim skal etter planen ta fly videre fra København i firetiden søndag ettermiddag.