Gå til sidens hovedinnhold

Senket av kjuagutter

Artikkelen er over 7 år gammel

Historien om hvordan MS «Topdal» havnet på bunnen av Store Lungegårdsvann den sommerkvelden i 1946 var lenge et mysterium.

I januar 1998 ble skipsvraket lokalisert på sjøbunnen av en ubåt, og med det følte en angrende synder at det var på tide å tilstå.

Den da 63 år gamle Thorbjørn Nielsen tilsto at det var ham og hans kamerater som sto bak at dampbåten sank. Kjuaguttene stakk av i forskrekkelse, og turde ikke å røpe at det var de som var skyld i at båten sank.

Ifølge Nielsen, som ble intervjuet av Bergens Tidende i 1998, var det trolig en av guttene som hadde åpnet bunnventilen.

Guttene, som hadde tatt seg ut til dampskipet som lå ankret opp midt i Store Lungegårdsvann med robåt, fossrodde til Fløen og løp over jernbanelinjene og helt til Knatten, der de ble sittende og følge «Topdals» undergang.

– Den brukte ganske lang tid på å gå under. Vi satt og så på at den sank, sa Nielsen.

– HELL I UHELL

Det var i forbindelse med et planlagt søk etter flyet «Lancaster ND 332», som også ligger på bunnen av Store Lungegårdsvann, at det også ble søkt etter «Topdal» med ubåt for første gang i 1998.

Man visste omtrentlig hvor båten hadde sunket, men hva som hadde skjedd med den var det ingen som visste.

Plutselig en søndagsmorgen hadde den bare vært vekk, og ingen hadde fått med seg hva som hadde skjedd kvelden før.

Politiet tok flere gutter inn til avhør etter at båten hadde sunket, for de visste at det var flere unggutter som pleide å ferdes ute ved skipet fra tid til annen på sommerkveldene.

Men de kom ingen vei, og det gikk altså 52 år før mysteriet ble oppklart ved at en av de skyldige omsider turde å lette samvittigheten sin.

Trygve Tønnesen fra Tveit historielag tror det var hell i uhell at guttene senket båten.

– Hvis ikke de hadde gjort det, hadde den sikkert gått til opphugging, slik søsterskipet antakeligvis endte opp, sier han.

– Sånn sett kan man si at disse guttungene gjorde oss en stor tjeneste, mener han.

Kommentarer til denne saken