Oppdatering klokken 22: Alle luftmålerne lyser for øyeblikket grønt.

Tirsdag kveld, bare timer etter at byrådet varslet at beredskapstaksten ikke blir innført, lyste målestasjonen i Rådal rødt, som betyr «betydelig helserisiko». I Loddefjord lyste måleren oransje, som betyr moderat helserisiko.

Begge steder er det svevestøv, såkalte PM10-partikler, som har gjort utslaget på måleren.

Meteorologisk institutt melder at det ikke er snakk om inversjon i Bergen sentrum. Inversjon er når temperaturen øker med høyden, ikke synker, slik normalt er. Da virker høyere luftlag som et lokk og holder luft – og forurensing – nede.

– Vi har vært i kontakt med Statens vegvesen og bedt dem iverksette tiltak ved behov, sier byråd Julie Andersland til BA tirsdag kveld.

Hun forteller at de mest effektive tiltakene mot svevestøv blant annet er å rengjøre veibanen eller strø med magnesiumklorid.

På luftkvalitet.info er det ikke varslet høy luftforurensning verken tirsdag eller onsdag.

Men selv om måleren lyser rødt, er nivåene godt under grenseverdiene både i Rådal og i Loddefjord, understreker Andersland.

– Følger situasjonen nøye

I pressemeldingen fra Bergen kommune tirsdag ettermiddag, skrev byrådet at det foreløpig ikke er aktuelt med restriksjoner på biltrafikken.

– Varselet for luftkvalitet har endret seg fra i går til i dag. Det er ikke meldt fare for høy luftforurensing i morgen, og det er derfor ikke grunnlag for å innføre tiltak som beredskapstakst i bomringen fra i morgen av. Torsdag og fredag er det meldt perioder med høy luftforurensing. Vi følger situasjonen nøye, og gjør en ny vurdering i morgen basert på oppdaterte varsler for luftkvalitet, sa byråd Julie Andersland tirsdag ettermiddag.

Kommentaren kom etter at byrådet tirsdag vurderte muligheten for å kreve 225 kroner i bompenger onsdag som et tiltak mot luftforurensningen.

Må varsle 12 timer før

Det er ventet lave temperaturer og lite vind hele uken. Typisk vær for dårlig luft i sentrumsområdene.

Antydningene BA har fått fra Meteorologisk institutt denne uken, er at luftkvaliteten vil være på sitt verste først torsdag og fredag.

Avgrensinger på biltrafikken på torsdag vil bli vurdert onsdag.

Kommunen må varsle om eventuell heving av bompengetakstene senest 12 timer før disse trer i kraft.

Tidligere tirsdag skrev BA om bilister som reagerer til dels kraftig på muligheten for 450 kroner i bompenger til og fra jobb.