Gå til sidens hovedinnhold

- Ser flere falske anmeldelser

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er ikke politiets etterforskning som er problemet i voldtektssaker, mener politiadvokat.

Mange anmeldte voldtekts-saker skal henlegges fordi de er uriktige eller falske.

Det skriver politiadvokat Thomas Utne Pettersen i en kronikk. Den sto på trykk i Dagbladet forrige lørdag, og har vakt oppsikt internt i politiet.

FORBEDRING: I vår konkluderte en gruppe, nedsatt av Riksadvokaten, at politiet har et vesentlig forbedringspotensiale i etterforskningen i voldtektssaker.

Etter dette ba Politidirektoratet alle politidistrikt å kartlegge samtlige voldtektsanmeldelser i 2006 og første del av 2007.

Thomas Utne Pettersen gjennomgikk anmeldelsene i sitt politidistrikt.

I kronikken skriver han: "Gjennomlesningen bekreftet det inntrykket som har festet seg etter noen år i politiet. Svært mange voldtektssaker henlegges fordi det er det de skal."

Han skriver videre:
«Voldtektssaker fremstilles i media som om alle voldtektsanmeldelser er sanne/riktige og at det eneste som står mellom overgrepet og domfellelse er en god politietterforskning. Dette er langt fra sannheten. Mange anmeldte saker skal henlegges fordi de er uriktige og/eller falske.»

Hva mener du? Si din mening om saken!

BETYDELIG: - Jeg mener det er feil når politiet kritiseres for dårlig etterforskning i disse sakene. Vi bruker betydelige ressurser på å oppklare slike saker, sier Utne Pettersen til BA.

- Du er ikke redd for at innlegget ditt kan føre til at terskelen for å anmelde voldtekt blir høyere?

- Det er på ingen måte min intensjon, og jeg håper ikke dette blir resultatet. Jeg ønsker å ta til motmæle mot kritikken som er rettet mot politiet, svarer han.

TILBAKEMELDINGER: Utne Pettersen kritiserer også Politidirektoratet i kronikken. Han skriver at de lider av «frykt for å fremstå som kvinnefiendtlige og politisk ukorrekte».

- Jeg mener de burde ta til motmæle og nyansere kritikken mot oss, for vi etterforsker voldtektsanmeldelsene grundig. Dessverre er det slik at falske og uriktige anmeldelser er en del av bildet. De bidrar til at tallet på henlagte voldtektsanmeldelser er så høyt som det er.

GIR STØTTE: - Jeg kan skrive under på det meste som Thomas Utne pettersen skriver i Dagbladet.

Det sier Tove Lian Mathiesen, leder for Person- og voldsavsnittet ved Hordaland politidistrikt.

Lian Mathiesen presiserer at det er svært viktig at kvinner ikke blir redde for å anmelde voldtekter.

- De som utsettes for voldtekt må anmelde. Det er viktig for politiet å avdekke denne form for kriminalitet. Voldtekt er en av de groveste integritetskrenkelser som finnes, sier hun.

ÅPENBART: - Hvor mange voldtektsanmeldelser er feilaktige i Hordaland?

- Det er vanskelig å svare på det. I noen tilfeller er det helt åpenbart at en anmeldelse er falsk, og at vedkommende som anmelder er klar over dette. I andre saker kan en kvinne oppriktig mene at hun er utsatt for en voldtekt, selv om det ikke bevismessig har funnet sted en voldtekt, sier Lian Mathiesen.

- Hva mener du?

- Vi ser at noen kvinner går inn i situasjoner de burde holdt seg unna. Kanskje har man drukket så mye at man har mistet kontrollen, og ting skjer. Men det betyr ikke at det er begått en voldtekt, svarer Lian Mathiesen.

DOPET NED: Regelmessig kontaktes politiet av kvinner som mener at de er blitt dopet ned, for eksempel med at fremmede har puttet et eller annet i drinken.

- Vi hadde nylig en sak der en kvinne hevdet hun var dopet ned. Prøver ble tatt på et tidlig tidspunkt. De viste at det kun var drukket alkohol. Likevel er det fullt mulig at kvinner kan bli dopet ned, for eksempel ved at fremmede tilfører stoffer i et glass.

- Synes du mediene håndterer slike saker feil?

- Noen ganger ja. Saken blir for ensidig fremstilt. I den innledende etterforskning er det av taktiske årsaker vanskelig å kommentere slike saker, da etterforskningen kan skades.

- I andre saker kan det være viktig for politiet å gå tidlig ut og håpe på hjelp fra publikum.