Gå til sidens hovedinnhold

Setter fredet ferge tilbake i rute

Artikkelen er over 6 år gammel

Ikke siden 2004 har MF «Skånevik» vært i ordinær rutetrafikk. Fra onsdag ettermiddag kan fergen, som er fredet, være tilbake i ordinær rutetrafikk.

Onsdag ettermiddag eller torsdag morgen er den godt bevarte fjordfergen i rute på fergesambandet Klokkarvik-Lerøy-Bjelkarøy-Hjellestad, etter at MF «Sundferja» må på verksted på grunn av tekniske problemer som oppsto tirsdag.

– Vi har problemer med manøvreringsystemet, og det er usikkert hvor lang tid det vil ta å reparere den. Vi venter på et nytt manøvreringsystem, men det er det fem måneders levering på det. Så nå må vi først reparere det gamle, forteller driftsleder i GulenSkyss, Daniel Kvernøy.

Det er GulenSkyss som driver ruten, og da deres ferge fikk problemer tok de kontakt med «Ferjelaget Skånevik».

TESTET RUTEN TIRSDAG ETTERMIDDAG

– Vi har fått noen henvendelser tidligere, men vi var usikre på om «Skånevik» var for stor for denne ruten, forteller ferjelagets styreleder Øyvind Særsten til BA.

Etter en testrute tirsdag ettermiddag, ble det klart at veteranenfergen kan brukes, og kommer til å traffikere ruten frem til reparasjonene på «Sundferja» er ferdig.

– Det gikk veldig bra, og fra torsdag morgen starter vi opp i ordinær rutetrafikk. For oss som legger ned adskillig timer i dugnad på denne fergen er det veldig kjekt at hun skal trafikkere et fergesamband igjen, slår Særsten fornøyd fast.

– Jeg håper at vi kan starte opp allerede onsdag ettermiddag, sier Daniel Kvernøy.

EN AV DE FINE FJORDFERGENE

Det er første gang siden Stiftinga Brørvikskuto midlertidig kjøpte henne fra HSD i 2004 at «Skånevik» er i ordinær rute igjen, selv om det har gått i turistrute mellom Balestrand og Fjærland om sommeren. Fergelaget overtok eierskapet på fergen i 2005.

Siste ordinære rute hun traffikerte I Hordaland var den såkalte «Fjellbergruten» i Sunnhordland. Da fergelaget overtok fjordfergen, som var bygget i 1967 på Ulstein Mekaniske Verksted, hadde den vært i HSDs eie siden den var ny.

– Dette var på den tiden da rederiene selv tegnet fergene, og de kunnne lage dem så flotte som dette. Det er flott at hun nå er tilbake, sier fergeentusiast og medlem i fergelaget, Harald Sæthre, fra Arna.

SPÅR TRAFIKKØKE

Han tror det kan bli ekstra stor trafikk på ruten fremover.

– Ja, jeg regner med at det er en del fergeentusiaster som kommer til å ta turen de neste dagene, spår Sæthre.

Mannskapet på MF «Skånevik» vil bestå av to fra GulenSkyss og to fra fergelaget i perioden hun traffikerer på fergesambandet Klokkarvik-Lerøy-Bjelkavik-Hjellestad.

SKAL FORNYE «SUNDFERJA»

GulenSkyss overtok fergeruten 20.oktober i år, og ville i utgangspunktet erstatte«Sundferja» med en annen ferge.

– Vi var på jakt etter en liten ferge, men fant ingen på markedet. Det gjorde at vi heller ikke fikk fant noen reserveferge. Det er derfor vi tok kontakt med fergelaget om MF «Skånevik» som reserveferge, forteller driftsleder Kvernøy.

Selskapet overtok dermed i stedet «Sundferja» med mannskap fra BNR, som hadde konsesjonen tidligere. Det er planlagt at fergen skal males, få nytt manøvreringsystem og nye innredning for områdene der mannskapet bor.

Kvernøy regner ikke med at de som bruker fergesambandet vil få noen negative konsekvenser av at MF «Skånevik» nå skal traffikere ruten.

Kommentarer til denne saken