- Sex-kjøp må forbys i Norge

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Siden 1999 har det vært forbudt å kjøpe sex i Sverige. - Mindre prostitusjon og menneskehandel er resultatet, sier Adina Craciunescu.

DEL

Hvilke konsekvenser forbudet har fått var temaet for masteroppgaven i statsvitenskap Craciunescu leverte i vår. Derfor inviterte Internasjonal Uke i Bergen henne til debatten "Det nye slaveriet" på Kvarteret i går.

– Lovendringen har blant annet gjort allmennheten mer oppmerksom på problemet. Dersom folk ser at naboleiligheten får hyppig besøk av ulike menn etter at noen utenlandske jenter flyttet inn, så nøler de ikke lenger med å kontakte politiet, sier Craciunescu til BA.

Nå er gateprostitusjon nesten helt borte i Sverige. Potensielle kunder kan ikke lenger kjøpe jenter spontant. De finnes ikke.

FLYTTER UTENLANDS

– Det svenske markedet er blitt mindre attraktivt for hallikene. Siden de ikke kan eksponere seg ved å vise frem jentene på gaten, velger mange heller å flytte virksomheten sin ut av landet, forteller Craciunescu.

Som prostituert i Sverige blir man ikke straffet for virksomheten sin. Der er innstillingen er at man allerede er i en straffet posisjon og all kjøp av sex blir sett på som vold mot kvinner.

– De svenske prostituerte samarbeider nå med politiet uten selv å havne i trøbbel. Slik hjelper de de utenlandske jentene som ofte er redde og ikke kjenner svensk lov, sier Craciunescu til BA.

Svensk politi har også fått mer ressurser til å etterforske slik handel.

DELT SYN

Som paneldeltakere på Kvarteret var også Anne Mette Lie fra SV og Bjørn Frode Skjeldrup fra Høyre.

– Den svenske modellen med å kriminalisere horekunder bør etterlignes i Norge. Vi må bevisstgjøre og endre menns holdning, mente Lie.

Skjeldrup tror på sin side at dette ikke er veien å gå for Norge.

– Kriminalisering fører til at miljøet går under jorden og at sikkerheten svekkes. Vi må i stedet forebygge ved å ta bakmennene, sa han.

Sexkjøpsloven i Sverige ble innført med et knapt flertal i 1999. Etter å ha sett hvor godt loven fungerer, er alle de politiske partiene i vårt naboland nå enige om at det var riktig å innføre den.

Artikkeltags