Shilan Shorsh døde i brannen i Fyllingsdalen

Rosa Rzgar Shorsh, kjent som Shilan Shorsh, døde i brannen i Fyllingsdalen lørdag.

Rosa Rzgar Shorsh, kjent som Shilan Shorsh, døde i brannen i Fyllingsdalen lørdag. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Rosa Rzgar Shorsh, kjent som Shilan Shorsh, døde i brannen i Fyllingsdalen lørdag.

DEL

«Det var med dyp sorg vi mottok beskjed om at vår gode kamerat og aktive styremedlem Shilan Shorsh omkom i helgen. Hun vil bli dypt savnet.» skriver lokallaget til Bergen SV på sine nettsider.

Shorsh har bodd i Norge og Bergen siden 1998, da hun flyktet fra Irak. Hun har hatt oppholdstillatelse siden 1999.

Hun var svært engasjert i kvinners rettigheter, især kurdiske kvinner, og har blant annet fått kommunens likestillingspris.

Hun har opp gjennom årene hjulpet en rekke forfulgte, kurdiske kvinner, som har vært utsatt for tvangsgifting eller fått avslag på oppholdstillatelse. I tillegg har hun vært en flittig tolk.

39-åringen jobbet både politisk gjennom både RV og SV i Bergen, samt gjennom kvinnegrupper og innenfor annet frivillig arbeid.

Hun er kjent som en uredd kvinne, og har blant annet stått frem i mediene med historier om kurdiske jenter som blir holdt fanget i hjemme sine. Dette skapte i sin tid reaksjoner i form av trusler og sjikane fra kurdiske menn.

I tillegg har hun provosert noen og engasjert andre med debattinnlegg om kvinner i Norge som undertrykker andre kvinner, hvor hun beskrev sine drømmer om at kvinner må være solidariske mot hverandre, fordi man bare på den måten kan vinne kampen mot undertrykkingen.

– DEN MEST LEVENDE AV OSS ALLE

SVs gruppeleder Oddny Miljeteig beskriver Shorsh som en fryktløs, kompromissløs og standhaftig kvinne i kampen for minoritetskvinners rettigheter.

«Den mest levende av oss alle, Shilan Shorsh er død. Midt i sin gjerning på barrikadene for frihet, feminisme og rettferdighet, døde hun i en brann i sitt eget hjem lørdag kveld», skriver Miljeteig på sin Facebook-side.

Hun skriver at Shorsh var i full gang med valgkamparbeidet.

«Jeg var inderlig glad i Shilan, og beundret henne for alt hun fikk utrettet. Takk, kjære, kjære Shilan. Alt du var og alt du gjorde, det skal aldri bli glemt», skriver Miljeteig.

– VI HAR MISTET EN VIKTIG STEMME

Leder i Bergen SV, Gina Barstad, kjente Shorsh godt gjennom arbeidet i partiet og gjennen Kvinneaktivisme.

– I alt hun gjorde var hun ektremt engasjert i kvinners rettigheter, spesielt innvandrererkvinners rettigheter, sier Barstad.

Hun beskriver henne som en ekstremt modig og uredd sambunnsdebattant.

– Våre tanker går til familien hennes. Det er også et stort tap for SV og for Bergen at hun er borte. Vi har mistet en viktig stemme, sier Barstad til BA.

I vinter ble Shorsh valgt inn i styret i Bergen SV. Hun var også med i det nasjonale kvinnepolitiske utvalget til SV.

– Jeg vet at hun møtte motstand i mange sammenhenger, slik mange feminister gjør. Men hun sa alltid det hun mente, det stoppet henne ikke, sier Barstad.

Artikkeltags