– Sikkert mange som er sure og sinte

Erik Skutle (H), tatt for å røyke hasj, snakket ut på riksdekkende TV i dag.

Erik Skutle (H), tatt for å røyke hasj, snakket ut på riksdekkende TV i dag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter over en uke med munnkurv, fikk narkotatte Erik Skutle lov av Høyre å snakke til offentligheten i dag.

DEL

Høyres PR-apparat ønsket at stortingsrepresentanten fra Hordaland ble intervjuet på TV i dag, i beste sendetid.

Først var han på Dagsrevyen på NRK, og senere i kveld skal han på 21-nyhetene i TV 2.

Som kjent ble Erik Skutle tatt i forbindelse med narkotikaaksjonen som har pågått i Bergen.

– AVHØRT I NI TIMER

– Hva tenkte du da politiet kalte deg inn til avhør?

– Tenkte først at det måtte være en feil. Jeg fikk ingen forvarsler og kunne ikke tenke meg hva saken gjaldt når jeg ble anholdt. Men jeg fikk etterhvert vite det, og da var det bare å være åpen og ærlig med de fra første stund, sier Skutle til BA..

– Hvordan var det for deg som stortingsrepresentant å sitte i et politiavhør siktet for bruk av en ulovlig substans?

– Det er klart det en skremmende situasjon, spesielt når du vet du er en offentlig person og vet at mediene vil være ekstremt interesserte i saken. Jeg satt der i ni timer, uten noe kontakt med andre. Politifolkene var hyggelige, og slik sett omtenksomme, men situasjonen var skremmende.

VERST FOR DE NÆRMESTE

Skutle poengterer overfor BA at saken har vært spesielt vanskelig for familien hans, og de nærmeste. Til BA sier han at det verste som kan skje i tiden som kommer er at han ikke klarer å gjenopprette tilliten blant de som har nominert ham inn på listen, og stemt han inn på Stortinget.

– Det beste som kan skje er at jeg klarer å gjenopprette tilliten, men om jeg klarer det – det vet jeg ikke. Spør meg om et år eller to. Jeg har ikke lyst til å gjemme meg vekk og være en politisk pappfigur de neste tre årene. Jeg har lyst å gjøre en så god jobb for Bergen og Hordaland som jeg kan, og er om mulig enda mer sulten på å bevise at jeg har noe på Stortinget å gjøre, og at at de gjorde rett når de stemte meg inn dit. Selv om dette er en absurd tanke nå, er jeg innstilt på å prøve, sier Skutle til BA.

– PINLIG OG KJEDELIG

Skutle gjentar at det har vært en vanskelig uke for ham, men ikke først og fremst for ham.

– Det har vært en voldsom medieinteresse rundt dette. Jeg har klart meg greit, men det har vært en voldsom påkjenning for foreldrene mine, min samboer, bror og andre som står meg nær.

– Hva har de sagt til deg om det som har skjedd?

– De reagerer som de fleste andre jeg kjenner. De er litt sure, litt sinte og litt skuffet. Men de er også opptatt av at jeg har det bra og at dette skal gå bra. Støtten jeg har fått fra partifeller, fra folk i andre partier og fra familien varmer veldig, og er nesten rørende noen ganger. Jeg vil hele mitt liv være ekstremt takknemlig overfor de som har forsøkt å gjøre noe bra for meg i denne situasjonen, sier Skutle.

– Selve straffen du vil få av påtalemyndigheten, hva vet du om den?

– Jeg har forsåvidt sagt til politiet at jeg aksepterer alle de konsekvensene som måtte komme. De har antydet at det er snakk om et forelegg på 3-4000 kroner, og det kommer jeg til å akseptere.

Skutle sier at han har fortalt alt til politiet og partiet.

– Jeg har lagt alle kort på bordet.

– SKUFFET HVIS POLITIET HAR LEKKET

– Mye tyder på at medier har visst om at du var siktet og skulle inn til avhør før du visste det selv. Hvordan vil du kommentere det?

– Det tenker jeg er synd, dersom det skyldes lekkasjer hos politiet. Det dreier seg om taushetsbelagte opplysninger. Men politiet er en stor organisasjon, og det kan være andre tips som har gjort at avisene har visst dette før meg. Skyldes det lekkasjer fra politiet, er det skuffende, og jeg forventer at det blir tatt tak i dersom det er tilfelle.

Høyre-politikeren, som har ti år bak seg som aktiv ungdomspolitiker, hevdet overfor Dagsrevyen at han aldri verken har sett, eller hørt om narkotikabruk i forbindelse med politiske arrangementer.

Han fikk spørsmål om hvorfor det da er så mange Høyre-folk som er narkotatt i Bergen den siste tiden:

– Unge Høyre i Bergen har nesten tusen medlemmer. Da er det kanskje ikke så overraskende at noen av dem som er arrestert har tilknytning til Unge Høyre.

– JEG TENKTE IKKE I DET HELE TATT

Skutle har erkjent å ha røykt hasj ved én anledning.

– Tenkte du da at det var galt?

– Jeg tenkte for så vidt ikke i det hele tatt. Det var en tankeløs handling som jeg angrer sterkt på.

LYSENDE KARRIERE

Skutle er tidligere blitt spådd en lysende karriere i Høyre.

– Tilliten har fått seg en betydelig knekk. Det er det ingen grunn til å legge skjul på. Jeg er innstilt på å jobbe hardt for å få tilliten tilbake, men jeg vet jo ikke om det vil gå, sier Skutle til NRK.

Han føyer til at han gledet seg til å treffe kollegene igjen, i stortingsjobben og ellers i partiet.

– Det er sikkert mange som er sure og sinte også, og det har de jo god grunn til å være, sier han.

Han uttaler at han føler ledelsen i Høyre har tatt godt vare på ham etter narkoavsløringen.

På Dagsrevyen ble han konfrontert med tidligere uttalelser om at han ønsker legalisering av cannabis.

– Jeg er valgt inn på Høyres stortingsprogram, og det er dét jeg jobber for, svarte Skutle.

SEKS TATT

Til sammen er seks tillitsvalgte i Unge Høyre i Hordaland tatt for å ha brukt cannabis. Samtlige har fratrådt sine verv.

I helgen blir narkosaken tema under årsmøtet i Hordaland Høyre. Nå går leder av Hordalandsbenken Øyvind Halleraker langt i å si at Skutle fremdeles har gode sjanser i Høyre. Det er tre og et halvt år igjen av stortingsperioden.

– Det er lang tid. Han har mulighet til å rette opp i dette, dersom han tar de rette grepene. Det vil være veldig leit hvis Erik, som er et så stort politisk talent, ikke griper denne muligheten til å bygge opp ny tillit, sier Halleraker til NRK Hordaland.

Skutles navn dukket opp på en av mobiltelefonene politiet i Bergen tok beslag i etter narkoaksjonen mot skoler i Bergen.

På en SMS på mobiltelefonen gikk det frem at den unge stortingsrepresentanten hadde vært på et nachspiel der det ble brukt cannabis. På bakgrunn av dette har politiet i avhør spurt bekjente av Skutle om stortingsrepresentantens narkotikabruk.

Artikkeltags