Siktelsene omfatter også bruk av partydopet MDMA

Artikkelen er over 6 år gammel

– Mistankegrunnlaget gjelder også sterkere stoffer enn cannabis, sier politiadvokat Marita Mellingen.

DEL

BA har i dag skrevet at minst seks personer med sterk tilknytning til partiet Høyre er siktet eller mistenkt i narkosaken.

Flere personer, også utenfor partiet, har i avhør med politiet erkjent bruk av hasj.

Men saken, som ble kjent for offentligheten da politiet slo til mot åtte videregående skoler i Bergen, handler slett ikke om bare hasj, men om det langt sterkere stoffet MDMA. Det er ifølge Folkehelseinstituttet en form for ecstasy.

– Mistankegrunnlaget er sterkere enn bare bruk av cannabis. Det er andre stoffer, sier politiadvokat Marita Mellingen til BA.

I en av siktelsene går det frem at en person er siktet for salg eller medvirkning til salg av MDMA i tillegg til cannabis.

– En av grunnene til at vi har reagert så sterkt, er at vi har sett en økende toleranse for sterkere stoffer, sier Mellingen.

Politiadvokaten vil ikke besvare BAs spørsmål om hvilke av siktelsene som gjelder bruk av MDMA.

DETTE ER MDMA

MDMA er det kjemiske navnet for det stoffet som opprinnelig fikk betegnelse ecstasy. MDMA er det vanligste ecstasystoffet i Norge, og virkningene av dette kan ansees som typisk for alle stoffene i ecstasy-gruppen.

- Det er et stimulerende rusmiddel som kan føre til hallusinasjoner. Stoffet var på moten på 90-tallet, og har vært lite brukt i noen år. Men nå har det nok begynt å komme litt tilbake igjen, sier Liliana Bachs, lege og spesialist i klinisk farmakologi ved Folkehelseinstituttet.

Rusmiddelet gir også økt følelse av velvære, empati, våkenhet, økt selvfølelse, og nedsatt appetitt.

MDMA ble opprinnelig utprøvd som slankemiddel, og hadde senere i 1960- og 1970-årene en viss anvendelse som medikamentell ved visse former for psykoterapi, ifølge Store Norske Leksikon.

- MDMA er det kjemiske navnet på det vanligste virkestoffet i ecstasy. Virkestoffet i det som selges som ecstasy har variert noe med tiden, sier Liliana Bachs.

Artikkeltags