Gå til sidens hovedinnhold

Siktet for å ha utnyttet sine fire barn til tigging

Artikkelen er over 9 år gammel

Nå ønsker politiet tips. Har du sett tiggerbarn på gaten i Bergen?

Det var onsdag formiddag at politiet fikk tips om en liten gutt som spilte trekkspill på Lido-hjørnet.

– Vi fikk henvendelser fra personer i Bergen som reagerte på at en liten gutt med trekkspill mer eller mindre tigget på gaten i Bergen, sier politiadvokat ved Hordaland politidistrikt, Rudolf Christoffersen, til BA.no.

Den lille gutten viste seg å være ni år gammel og fra Romania.

Politiets undersøkelser førte til at en rumensk kvinne og mann i 30-årene ble pågrepet.

– Vi har foreløpig siktet dem for menneskehandel. Vi mistenker at de skal ha utnyttet sine egne barn til tigging i bergensområdet, sier Christoffersen fra Hordaland politidistrikts Exit-gruppe, en gruppe som har nettopp menneskehandel som sitt spesialfelt.

TATT HÅND OM AV BARNEVERNET

Deres tre andre barn, på henholdsvis 6,10 og 13 år, er i likhet med den ni år gamle gutten tatt hånd om av barnevernet i Bergen.

– De opplysningene vi sitter med, som sammenfaller med hva de har forklart, er at alle disse er de to voksnes egne barn. Det er for øyeblikket ingen grunn til å tro noe annet, sier Christoffersen.

De to siktede sitter torsdag formiddag fortsatt i fengsling forvaring.

– Vi vil gjøre videre undersøkelser og etterforskning i dag. Vi tror at de tre øvrige barna også er blitt utnyttet. Vi er derfor veldig interessert i å komme i kontakt med personer som kan ha observert noe som kan være av interesse i denne saken. Vi ønsker at disse tar kontakt med oss, oppfordrer Christoffersen.

Har du tips i saken kan du kontakte politiet på telefon 02800.

VÆRT I BERGEN TIDLIGERE

Familien har trolig befunnet seg i Bergen tidligere. BA-bilder fra i fjor sommer viser en ung gutt med trekkspill som ligner veldig på gutten fra Lido-hjørnet.

– Vi sitter på opplysninger om at disse skal ha vært i Bergen tidligere. Men jeg vil foreløpig ikke si hvilke opplysninger dette er, sier Christoffersen.

– Har de kommet i politiets søkelys tidligere på grunn av tigging?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Tigging i seg selv er ikke ulovlig i Norge, men man skal registrere seg hos politiet før man får tillatelse.

Siktelsen gjelder menneskehandel etter straffelovens paragraf 224 b - det vil si å ha utnyttet personer til tvangsarbeid eller tigging.

For noen uker siden ble norgeshistoriens største menneskehandelssak avsluttet i Bergen tingrett. Her er seks rumenere tiltalt for å ha utnyttet fire mindreårige jenter til menneskehandel i Bergen. Dommen i saken faller i midten av juli.