Mens Friele talte imot utdelingen av Fritt Ord-prisen på Plata i Oslo, var fremtredende homser som Anne Grete Preus, Erling Lae, Finn Schjøll og Frank Rossavik ifølge Friele med på utdelingen og drakk champagne sammen med prisvinner Nina Karin Monsen.

Les også: Koblet Friele til pedofili

FORSKREVER: – Det føler jeg som et kjempesvik. Disse homsene har aldri slåss for den friheten vi har i dag. Vi fikk ikke partnerskapsloven på grunn av Preus og Lae. Jeg kaller disse for intellektuelle onanister, som forskrever seg. De har aldri betalt noen pris, men synes sikkert det er veldig kjekt og greit at loven kom rekende.

– Jeg har fått brukket nesebeinet. Jeg er blitt slått ned og har blitt kuttet opp med barberblad. Jeg har hatt innreiseforbud til USA i tolv år. Jeg har blitt tatt ut av passkøen i New York og fortalt at jeg er mentalt forstyrret. At de ikke forstår at noen har slåss for at de skal være beskyttet. De er historieløse, tordner Friele.

PENSJONIST: Hun er særlig skuffet over samfunnsredaktør Frank Rossavik i Morgenbladet. Han skriver at «Jeg bebreider som sagt ikke pensjonist Friele for å reagere med hjertet, og heller ikke den jevne homse og lesbe.»

– Rossavik har alltid vært min gode venn. Men nå er også han blitt en intellektuell onanist som skriver arrogant og nedlatende i Morgenbladet. Da skjønner jeg at generasjonen under meg lever i en aldeles annerledes tid. De har reist av sted som gratispassasjerer når de sitter der og driver den intellektuelle analysen sin. Men de glemmer hva noen av oss har betalt, sier den 74 år gamle tidligere homolederen.

Hun synes Rossavik degraderer pensjonister med uttalelsen.

– Han har en nedlatende, pissete holdning, og sier at man må være overbærende med eldre.

RETT: – Jeg har kjempet et helt liv for å bli en silkehomse, sier Blomster-Finn.

Han deltok på utdelingen av Fritt Ord-prisen, og har ikke dårlig samvittighet for det.

– Men jeg skjønner godt hva Karen-Christine Friele mener, og hun har helt rett ut ifra sin historie, sier Schjøll.

Men han mener det må være rom for flere historier, også blant homofile.

– Jeg forstår at hennes historie har vært vanskelig, og hun er en svært oppegående dame. Men selv har jeg ikke opplevd det samme som henne, og må snakke ut ifra min egen historie.

Han har hatt vansker med å følge den polariserte debatten mellom Nina Karin Monsen og Friele.

– Friele har rett i at Monsen kan uttrykke seg ganske klossete, og hun bør ikke karakterisere grupper. Men hun har likevel rett til å stille spørsmål, uten å bli sablet rett ned. Hvis ingen stiller spørsmål, kan vi bli stående igjen uten svar.

Schjøll har deltatt på utdelingen av flere Fritt Ord-priser, og har også tenkt å gå i fremtiden.

– Jeg har gått i stille demonstrasjonstog hele mitt voksne liv, og aldri lagt skjul på at jeg er homse. Og hvis jeg skal skryte litt av meg selv, for det er det ingen andre som gjør, synes jeg at jeg virkelig har satt et helt alminnelig ansikt på det å være homse.