Gå til sidens hovedinnhold

Onsdag blir varslingsanlegget testet

Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag tester Sivilforsvaret varslingsanlegg over hele landet.

Klokken 1200 onsdag blir det sendt ut lydprøver over offentlige lydgivere. Meldingen er «Viktig melding – lytt til radio», og består av tre signalserier bestående av tre lange støt, med et opphold på ett minutt mellom hver serie.

Varslingsanlegget blir rutinemessig testet to ganger i året – andre onsdag i januar og andre onsdag i juni.

I Norge er det plassert cirka 1.250 varslingsanlegg, de fleste i byer og tettsteder.

Anleggene kan bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkningen ved akutt fare. Det er politiet som tar beslutning om en slik varsling i fredstid, og kan være aktuelt for eksempel ved utslipp av farlige kjemikalier fra et industriområde eller andre hendelser som gjør det nødvendig å varsle store deler av befolkningen.

«Viktig melding – lytt til radio» er det eneste signalet som brukes og testes i fredstid. Dersom man hører signalet, betyr det i praksis at man skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, kriseinfo og sosiale medier.

Dette betyr signalene

  • Når tyfonene tuter i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene betyr det "viktig melding - lytt til radio". Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon. Informasjon om hva som skjer og hvordan du skal forholde deg blir gitt gjennom ulike media, for eksempel radio, tv, kriseinfo.no og sosiale medier. Dette signalet kan brukes både i fred og krig.
  • Hvis sirenene varsler med korte støt i cirka ett minutt betyr det "fare for angrep - søk dekning". Dette signalet kan brukes hvis det er fare for flyangrep eller ved øvelser i krigsberedsskap.
  • Når sirenene tuter sammenhengende i et halvt minutt betyr det at faren er over.

Kilde: sikkerhverdag.no

 

Kommentarer til denne saken