Det har tidligere blitt varslet at sommeren 2014 ville bli et vepseår. Årsaken er at våren og forsommeren har vært uvanlig varm i Sør-Norge.

I Bergen har Renate Kristiansen allerede fått merke at insektene stortrives. Bildet viser en kjempesvær veps som ble fanget hjemme hos Renate i Brønndalen i Loddefjord denne uken.

– Vi hugget ned et tre, og da vi skulle kløyve det dukket det en svær veps opp. Folk hylte til, forteller hun til BA.

Det finnes flere vepsearter, noen av dem stikker og andre stikker ikke.

Med små barn i hagen i Loddefjord, tok de ingen sjanser. Den svære vepsen ble fanget for å unngå stikk.

– Den beveget seg ikke så fort, så det var greit å fange den under et glass. Vi undersøkte på nettet, men det var ikke så lett å finne ut hva dette var for noe, sier Kristiansen.

LIVSFARLIG VEPSEART

I Norge er norsk veps, tysk veps og jordveps blant de vanligste artene. Alle disse tre er stikkveps.

Den største norske vepsearten er geithams, men denne arten ble listet som utrydningstruet i 2006 og er fortsatt nokså sjelden. De siste årene er den observert i Hedmark og Østfold.

Ifølge Store norske leksikon kan dronningen bli opp til 35 millimeter lang, og flere stikk av geithamsen kan være livsfarlig.

Geithamsen forveksles ofte med ospeglassvinge, som er en sommerfuglart med gjennomsiktige vinger og vepsefarget kropp.

UFARLIG GIGANT

På grunn av størrelsen har også kjempetrevepsen en tendens til å skape oppstyr i sommerhalvåret. Denne giganten stikker imidlertid ikke, og er derfor helt ufarlig.

– Jeg synes de ser nokså like ut alle sammen. Det var vanskelig å si hvilken type det var, så vi tok ingen sjanser. Man vet jo ikke om man er allergisk før man blir stukket, sier Kristiansen.

BA engasjerte biolog Stein Norstein fra Anticimex til å finne fasiten - og en huskeregel for å skille de stikkende vepsene fra de fredelige artsfrendene.

– Dette er en kjempetreveps og den er helt ufarlig. Jeg mener at det er ett av de største insektene vi har i Norge, men den er altså ikke farlig selv om den er skremmende, sier han.

– Har du en huskeregel for å skille stikkeveps fra veps som ikke stikker?

– En grei måte å skille alle treveps fra stikkeveps er å se på kroppen til vepsen. Stikkevepsen har en hengslet bakkropp som den kan bøye for å stikke med, mens på treveps er kroppen i ett stykke.

– Og så til det alle lurer på. Er det vepseår i år?

– Det er litt tidlig å si, men det var lite veps i fjor. Vi har allerede merket pågangen her i Anticimex, og tror derfor det blir mye veps i år. Mye tyder på at vepsen har fått en god start, og da kan det bli en heftig vepsesommer, konkluderer han.

DRAR PÅ LEGEVAKTEN

Fredrikstad Blad meldte nylig om at folk gjerne ringer legevakten om myggstikk, kleggstikk og vepsestikk.

– Dreier det seg da om folk som får sterke allergiske reaksjoner av stikkene?

– Ikke nødvendigvis.Vi snakker vel om begge deler. Noen ringer fordi de har fått en hevelse. En del av dem som kommer med stikk, kan nok behandle stikket selv, sier sier Liv Kristin Arnesen, stedfortredende daglig leder ved Fredrikstad og Hvaler legevakt i sommerferien til f-b.no.

Ifølge legevaktlegen er det helt normalt at den kløende kulen du får etter et myggstikk blir større i begynnelsen. Det krever ikke medisinsk behandling. I verste fall litt allergimedisin.

– Noen ganger blir hevelsen økende og det er helt normalt. Hvis du derimot får en kraftig, voldsom hevelse og blir syk, er det noe helt annet. Pusteproblemer etter et stikk, for eksempel, forklarer Arnesen til avisen.

STABILT SIDELEIE

Norges Astma- og Allergiforbund advarer på sine nettsider om at et stikk fra veps eller bie an være meget alvorlig for personer med akutt insektallergi:

«Da oppstår det gjerne mer perifere hevelser og noen ganger elveblestlignende reaksjoner. En slik reaksjon kommer gjerne hurtig etter stikket og kan i verste fall føre til pusteproblemer, hodepine, svimmelhet, kvalme, blodtrykksfall og tap av bevissthet, allergisk sjokk.

Om du selv eller en du reiser sammen med utvikler symptomer som beskrevet over er det avgjørende å handle raskt. Legg personen i stabilt sideleie, med lavt hode, og kontakt lege straks.»

Biolog Norstein synes at det er naturlig at folk er redde for veps, men han presiserer at det sjelden er farlig med veps dersom man ikke er allergisk.

– Mellom én og to personer dør i Norge hvert år på grunn av vepsestikk, men det er som regel de som er allergiske. Tåler du veps, er det ikke farlig å bli stukket, sier han.

– Unntaket er dersom det er en veps i glasset eller flasken når du skal drikke. Da kan du bli stukket i halsen, og siden et vepsestikk alltid hovner noe opp, vil det være farlig også for de som ikke er allergiske.