Sjøløve + hund = sant

Artikkelen er over 3 år gammel

Her prøver border collien Vilde (4) å gjete sjøløven Amy (2).

DEL

– Hunden har et veldig sterkt gjeterinstinkt, sier Frits Martem, hundeeier og dyrepasser på Akvariet i Bergen.

  • Se video øverst i saken.

SJØLØVER MEST POPULÆRT

Martem pleier å ha med seg border collien Vilde når han er på jobb i helgene. Før de åpner for publikum, går de seg en runde blant dyrene.

Det er mye interessant å studere for bikkjen.

– Vi har sett på både krokodiller, seler og pingviner, sier eieren.

Men når de nærmer seg bassenget der sjøløvene bor, begynner det å krible ekstra mye i hundekroppen.

– Før var hun veldig begeistret for sel-vinduene. Men etter at sjøløvene kom, har de vært det desidert mest populære, forteller Martem.

– HAR TYDELIGVIS FÅTT KONTAKT

Særlig har hunden funnet tonen med den yngste sjøløven, Amy.

– Hun har vist veldig stor interesse for den sjøløven. De har tydeligvis fått en kontakt. Det er de som løper frem og tilbake, sier Martem.

Han antar at det er instinktet som slår inn. Border collier er verdens mest brukte gjeterhunder på sau. Vilde har aldri fått mulighet til å gjete sau, men sjøløver er tydeligvis et greit alternativ.

– Ja, det ser ut som hun prøver å få kontroll over den, sier Martem.

– TO GLADE DYR

Akvariet-direktør Kees Ekeli forteller at en slik interaksjon ikke er et vanlig syn.

Han har også fått med seg videoen av det spesielle møtet.

– Her er det ikke bare to forskjellige arter, men to arter i ulike elementer som leker sammen. Utrolig gøy og spesielt, sier Kees Ekeli.

Dette er ren lek, ifølge ham.

– Sjøløven Amy er litt over to år gammel, og blir regnet som ungdom. Hun er veldig leken og aktiv. Jeg tror dette er et møte mellom to glade dyr med mye overskudd, sier direktøren spøkefullt.

Han kan ikke være sikker på om slik lek ikke kunne ha funnet sted i naturen, men det er lite sannsynlig.

– Hunden er avlet frem for å være sammen med oss mennesker, og selv om sjøløven er noe villere, har den fått en del trening. Disse to vet nok hvordan de skal hanskes med andre arter. Det er kjempekult at de fant hverandre, sier direktøren til BA.

STIRRET NED 400 KILOS KROKODILLE

Hundeeieren synes det er gøy å se hvordan Vilde reagerer i møte med nye arter. Bildet til høyre i saken viser en stirrekonkurranse mellom hunden og den 400 kilo tunge krokodillen Samson.

– Samson så vel for seg en hundekotelett, og hunden – ja, jeg vet ikke helt hva hun tenkte, sier Martem, som til slutt vil presisere én ting:

– For gjester er det ikke lov å ha med hunder til Akvariet. Det hender at noen dukker opp med hund. Men ting kan skje. Mange dyr kan bli skremt av en hund. Apekatter vil jo tenke "Rovdyr!".

Artikkeltags