– Hun legger ut annonser på Finn.no. Det kan være telefoner eller bunadssølv som hun får penger for. Det er imidlertid ingen av kundene som får varen de har kjøpt, forteller aktor i saken, Helge Vigerust, til BA.

Siktelsen som er tatt ut gjelder syv tilfeller av bedrageri. Beløpene det er snakk om skal i følge Vigerust ligge mellom 500 og 1500 kroner. I følge aktor skal kvinnen også ha forsøkt å svindle Bergen Næringsråd.

– Vi tror hun livnærer seg av dette, sier Vigerust.

MISTENKT FOR FLAGGSTANG-SVINDEL

– Hun har blant annet sendt en faktura på 120.000 kroner til Bergen Næringsråd for en flaggstang. Det var ingen i Bergen Næringsråd som kjente til at de hadde bestilt, sier Vigerust.

– Vi har gode interne rutiner på å sjekke de fakturaene vi får opp mot de varene vi faktisk har bestilt. Det var under en slik rutinekontroll at vi oppdaget at dette var et forsøk på svindel, forteller kommunikasjonsansvarlig i Bergen Næringsråd, Geir Mikalsen til BA.

Fakturaen skal ha sett ut som en helt vanlig faktura. Etter rutinekontrollen valgte Bergen Næringsråd å anmelde forholdet.

– Slike svindelforsøk er veldig sjeldne, sier Mikalsen.

TIDLIGERE DOMMER

Aktor ba om fire ukers fengsling på grunn av gjentakelsesfare, noe retten tok til følge.

Retten la særlig vekt på at fakturaen som er sendt Bergen Næringsråd utgir seg for å være fra selskapet «Alveniawonderland», som er siktedes selskap. Det er videre Bergen Næringsråd som eier eiendommen der siktede leier leilighet.

Retten peker også på at siktede er domfelt seks ganger mellom 2007 og 2011 for vinningsforbrytelser og bedrageri.

Politiet mener kvinnen har brukt sin egen bankkonto til å motta penger fra kundene hun har svindlet gjennom Finn.no. Aktor forteller at saken fortsatt er under etterforskning og at politet kommer til å kontakte mennesker de ser har overført penger til kontoen hennes.

SJEKKER TEKNISKE SPOR

Kvinnen skal gjentatte ganger og over flere år ha benyttet Finn.no til svindel.

– Vi har en policy på at folk som blir politianmeldt for svindel blir suspendert. Det er imidlertid slik at det eneste man trenger for å opprette en bruker på Finn.no er en epost-adresse. Dermed kan man opprette en ny bruker med en ny adresse. Vi sjekker imidlertid tekniske spor som eventuelt kan knytte kontoer sammen, forteller Gjefsen.

– Vi har ingen tall på hvor vanlig svindel er på Finn.no. Dette henger sammen med at en del ikke melder fra når de blir utsatt for svindel, og at det finnes ulike definisjoner av svindel, sier sikkerhetsrådgiver i Finn.no, Geir Petter Gjefsen til BA.