– Skjønner ikke hvorfor folk liker det bildet så godt

Espen Haagensen, fotografen bak bildet som har blitt delt på nettsider og sosiale medier nesten hele verden rundt, skjønner ikke hvorfor akkurat dette bildet får så mye oppmerksomhet.

Espen Haagensen, fotografen bak bildet som har blitt delt på nettsider og sosiale medier nesten hele verden rundt, skjønner ikke hvorfor akkurat dette bildet får så mye oppmerksomhet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Fotografen er overrasket over responsen.

DEL

Mandag omtalte BA bildet til fotograf Espen Haagensen, som de siste ukene har blitt spredd via sosiale medier og andre nettsteder nesten verden rundt.

Saken om Haagensen ble den mest leste på ba.no noensinne med over 160 000 visninger tirsdag formiddag.

I tillegg ble saken likt av flere tusen da den ble publisert på Facebook, så det er tydelig at bildet vekker oppmerksomhet også innenfor byens grenser.

– Jeg skjønner ikke helt hvorfor dette bildet har fått så stor oppmerksomhet, sier fotografen selv.

Han mener at dette langt fra er det beste bildet han har tatt.

– Jeg skjønner jo at det er en kombinasjon av stemningen i bildet og bergensmotivet, men jeg synes det er litt rart, sier han.

– Har du fått mange tilbakemeldinger etter at vi publiserte saken om bildet i går?

– Nja, det har jo vært snakket om i lunsjen, og jeg har fått noen tilbakemeldinger, men de fleste jeg kjenner visste jo allerede om at dette var mitt bilde, sier han.

– GOD REKLAME

Når internasjonale sider har publisert bildet på sosiale medier har responsen vært overveldende, både på grunn av bildet og på grunn av den vakre byen bildet viser.

Turistsjef Ole Warberg mener at en slik eksponering av byen vår kan ha god effekt på reiselivet.

– Det man gjør for å profilere og skape oppmerksomhet gjør man ikke en gang, men mange ganger. Å se vakre bilder av Bergen på nettet er en del av det store maskineriet som skaper reiselyst, sier han.

VisitBergen, som Warberg er sjef for, prøver aktivt å nå ut med informasjon om Bergen til potensielle turister.

– Vi har jo selv opplevd at bilder kan gå over hele verden i løpet av få minutter. Og det er jo både spennende og positivt at der ikke bare er vi som driver med markedsføring, men også bergenserne selv, sier han.

– MÅ VÆRE FORBEREDT PÅ STJELING

Fotograf Haagensen er, som BA omtalte i går, ikke udelt begeistret for at den massive delingen av bildet hans.

Grunnen til det er at svært mange av nettstedene som har publisert bildet har unnlatt å opplyse hvem som har tatt det.

Ifølge leder for Bekkalokket fotoklubb, Annie Bjørklund, er dette noe man nesten må være forberedt på når bilder legges ut på nettet.

– Alle vil selvsagt få kreditering, og det er tyveri når bildet deles uten at fotografen oppgis. Men det er vanskelig å gardere seg mot, sier hun.

Hun har ikke fått oppgitt av dette er et veldig utbredt problem.

– Men bilder kan jo deles uten at fotografen får det med seg.

VIL HA ÆREN

For å hindre at andre bruker bilde videre uten lov, kan man legge ut bilde i så lav oppløsning at det ikke er attraktivt å stjele det.

– Men det er klart, man vil jo ikke legge ut dårlige bilder, sier hun.

For hobbyfotografer handler kreditering ifølge Bjørklund først og fremst om å ta æren for eget arbeid.

– Ettersom det er på hobbybasis, er det ikke så mye å tape rent økonomisk. Og mange synes det er kjekt å få bildene sine spredd.

Ifølge Bjørklund er det største problemet for hobbyfotografer når det gjelder opphavsrett kommersielle aktører som inviterer til fotokonkurranse.

– Det har vært flere tilfeller der det viser seg at de som utlyser konkurransen påberoper seg retten til å bruke bildet etterpå, og bygger seg opp et bildearkiv med disse bildene, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken