Skuer mot fremtiden

Idar Vollvik røk ut av "Skal vi danse" forrige lørdag. Nå gleder han seg til å fokusere på jobb og familie.

Idar Vollvik røk ut av "Skal vi danse" forrige lørdag. Nå gleder han seg til å fokusere på jobb og familie. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

«Skal vi danse» har vært en utrolig god timeout for meg, sier Idar Vollvik.

DEL

Forrige lørdag røk Idar Vollvik ut av TV 2s danseprogram.

Mandag morgen denne uken ringer vi ham og hører om vi kan få en prat om hvordan de to siste månedene har vært.

– Klart det, svarer Vollvik og sier det er bare å komme.

– Jeg visste jo ikke noe om når jeg skulle ryke ut, så jeg har ikke lagt opp til noen møter. Kaffen står klar til deg.

Vi setter oss i bilen og kjører opp til Slåtthaugveien og Vollviks kontor i Ludo Store.

En smilende Vollvik møter oss med et varmt håndtrykk. Etter å ha vist oss et par av de 50.000 unike varene han tilbyr i nettbutikken sin, og rost sine trofaste medarbeidere opp i skyene, setter vi oss på møterommet. Det er også Vollviks kontor. Her sitter han altså, milliardæren som mistet alle pengene sine, Askeladden som ufortrødent og ukuelig arbeider seg tilbake igjen til suksess. Og faren som har mistet to barn og verner som en løve om familien sin.

– Hvordan har du det i dag?

– I dag har jeg det veldig bra. Etter to måneder med syv til ni timer trening hver dag, er jeg et nytt menneske, sier Vollvik.

Han føler at dansen har gitt ham mye energi til å gi mye av seg selv. I jobben og ikke minst i forhold til familien.

– Jeg har vært mye borte ifra familien, sier Vollvik, som gleder seg til å tilbringe mer tid med dem som står ham nærmest.

SURREALISTISK OPPLEVELSE

Å være med i «Skal vi danse» kaller han surrealistisk.

– Jeg trodde jeg visste sånn cirka hva jeg gikk til. Men jeg ante ikke hvor høyt nivået egentlig er, hvor mye deltakerne legger igjen i trening, og hvor mye man hele tiden må fokusere.

For det er ikke bare de ni timene på trening som gjelder. Resten av døgnet må deltakerne også tenke trinn og koreografi.

– Så du må også trene mentalt mellom treningene. Men nå er «snipp-, snapp-, snute og danseeventyret ute», sier Vollvik med et smil og bedyrer at det er bare positive assosiasjoner ved å ha vært med.

– Min dansepartner, Anette og jeg hadde god kjemi. Hele greien ble veldig god underholdning for oss, sier Vollvik, som setter pris på at dansepartneren er fra Bergen.

– På den måten kan vi fortsette å holde en viss dialog. Min kone og jeg, samt flere vennepar skal gå til henne og lære å danse litt.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha kommet så langt som jeg kom. Samtidig føler jeg at alle de som er igjen nå, fortjener mer å være der enn meg.

Vi må jo bare høre med 46-åringen om det er sånn at han en gang trådde sine lakksko på danseskole som liten. Spørsmålet får ham til å le høyt.

– Nei, nei, nei. Det fantes ikke noe sånt der jeg vokste opp. Og om det hadde gjort det, ville jeg nok på daværende tidspunkt syntes det var altfor feminint for meg, sier Vollvik.

Det har ifølge ham mye med at han var født «i fjæresteinene langt ute i hutaheiti».

– Der var dans en jentegreie.

I dag bedyrer han at han ville sagt det motsatte og anbefaler foreldre å melde ungene sine på danseskole.

– De lærer seg mye fin etikette, det er god oppdragelse i det. De lærer seg mye om holdning. Med rett kroppsholdning forteller du så mye, egentlig. Uten å si noe.

Gleden i å beherske dans er fantastisk for Idar Vollvik.

– Det har vært en oppdagelsesreise. Er det noe jeg er lei meg for er det at jeg ikke har gjort det tidligere.

FORRETNINGENE

– Hvordan går det med businessen?

– Jeg har jo som kjent hatt tre, fire veldig tøffe år, på flere plan. Det har preget meg. Samtidig er jeg en kar som liker utfordringer og koster ikke problemene under teppet. Det har tvert imot blitt utrolig mye lettere for meg etter hvert.

Vollvik avslører at ved siden av Ludo store – som er en «baby» han har holdt på med i vel to år – så skal han omsider snart lansere en verdensomspennende app.

– Det vil jeg ikke si så mye mer om nå, men det blir et veldig stort og spennende prosjekt for meg fremover.

Vollvik sier han har fått ryddet på plass mange ting og han ser veldig lyst på fremtiden. Han har ikke tenkt å skru ned tempoet, og poengterer at i businessverdenen er det viktig å jobbe mye. Men at det også er essensielt å jobbe riktig.

– Så jeg er veldig opptatt av hvordan jeg prioriterer tiden min. Jeg prøver å holde balansen mellom å være involvert i detaljer og det å holde en tråd i strategier og de store linjene, sier han, trekker pusten og skjenker mer kaffe.

– Samtidig skal jeg passe på at vi er lett på foten. Vi skal kunne snu oss i forhold til ting som skjer. Sånn sett føler jeg har verdens beste jobb og verdens beste kollegaer.

Vollvik sier at generelt er det å bygge et firma, på uansett plan, «litt sånn ekstremsport».

– Spesielt når du bygger nasjonalt er det jo mye som skal klaffe. Det aller, aller viktigste er å ha gode folk. Vi har gode medarbeidere og leverandører, og fantastisk god dialog med kundene våre.

EN EVENTYRHISTORIE

Idar Vollvik har jobbet siden han var seks, var styrtrik som 15-åring og kjøpte sin egen cabincruiser.

I 1990 kom han til Bergen for å selge mobiltelefoner og her har han blitt værende. tolv år senere, i 2002, kjøpte han Chess mobil for fire millioner kroner. Tre år senere ble selskapet solgt for svimlende 2, 4 milliarder kroner.

Vollvik satt igjen med en gevinst på omkring én milliard kroner. Så, i 2006, skjer det som best kan beskrives som at virkeligheten av og til overgår fiksjonen.

I løpet av fem måneder investerer han bort 2,5 milliarder på aksjehandel. Hele formuen er borte og Vollvik sitter igjen med en gjeld på 300 millioner.

– Mange artikler har vært skrevet om pengene dine?

– Sikkert, sier Vollvik og skotter på dataskjermen foran seg.

– Du har ikke lest dem?

– Det kan jeg garantere deg at jeg ikke har. For det er så mange tusen artikler, at du skulle tro det var oljefondet jeg hadde tullet bort.

– Men det var mine egne penger og jeg kan ikke skjønne at det er spesielt mer igjen der å lure på, men du har kanskje et nytt spørsmål?

ALDRI KONKURS

Vollvik begynner på historien han har fortalt så mange ganger tidligere:

– For meg er penger like nødvendig som for deg og alle dine lesere. Vi må alle betale regninger. Til tider har vi nok og til tider har jeg ikke hatt nok.

Vollvik sier at han i mesteparten av livet har han hatt mer enn nok penger. Noen få år har han hatt lite.

– Men: Jeg har aldri vært konkurs. Ikke jeg og ikke firmaene mine. Men det har vært skrevet så mye om meg at folk sikkert tror det. Og jaggu har det vært nære på, sier han og påpeker at det ikke bare er nå.

Slik har det vært opp gjennom hele hans gründerliv.

– Så har det vært mange mindre opp- og nedturer, men det er klart at det at jeg tapte 2, 5 milliarder er jo kraftig, sier Vollvik, som skjønner at folk er interessert i og vil skrive og lese om det.

– Men for meg er det tilbakelagt. Nå tjener jeg penger hver dag. Og lykken er jo ikke å ha milliarder av penger.

– Det er en stor lykke for meg i å tjene og skape noe. Men det er veldig mange andre ting som er lykke for meg, sier han.

Så regner han opp sin livslykke i å være sammen med familie, venner, humor, dans, mosjonere, spille instrumenter og lage musikk, enten alene eller sammen med venner.

LANG LISTE

Mye har også vært skrevet om Vollviks pengebruk i årene før formuen forsvant.

Innkjøp av sportsbilen Koenigsegg til syv millioner, millionbeløp til innkjøp av nye Brann-spillere, én million for David Beckhams sko, én million i honorar til Kurt for å spille på Stadion. Listen er lang.

– Det er klart at i intervjuer blir det fort fokusert og slått opp på Koenigsegg og dyre biler, begynner Vollvik og sier at egentlig er det noe han er veldig lite interessert i.

Men som PR-gimmick, så har han gjort en «masse ting», enten det nå er luftballong eller Brann-spillere.

– Selvfølgelig er det lett, for da vil både media og leserne feste seg med det det blir skrevet mye om, sier Vollvik, som ikke vært så opptatt av å forsøke å styre hva journalister skriver om ham.

– Et intervju er for meg litt «gi og ta». Hvis du er næringslivsjournalist og vil fokusere veldig mye på tall og penger, ja ja, så svarer jeg nå etter beste evne på det du spør meg om.

SIER NEI TIL MYE

Vollvik understreker at han ikke klager. Han valgte å tre inn i offentligheten for 15 år siden og har siden da vært en offentlig person.

Men han stiller opp mye mindre nå enn han gjorde før.

– Jeg sier nei til utrolig mange ting. Som når folk spør meg om hva jeg mener om ditt og datt og politikk. Det er ikke alt jeg trenger å ha en offentlig mening om. Og det er ikke alt jeg har en mening om heller.

– Blir personen Idar Vollvik misforstått, har folk en tanke om hvem du er og så blir folk overrasket når de møter deg?

– Ja, det tror jeg, sier Vollvik og forteller at det fikk han senest høre nå i forhold til TV2-gjengen som han var med i «Skal vi danse».

– De hadde i hvert fall fått et nytt inntrykk av meg, sier han med et smil, og tenker at det nok gjelder for flere kjente fjes enn hans.

– Nå har kanskje alt fokuset som har vært på penger, laget et veldig feilaktig inntrykk av hva jeg er opptatt av. Jo da, jer er opptatt av penger, men også av så enormt mye mer.

HAR VÆRT EN REISE

– Du virker som en mye mer lavmælt person, kontra imaget du har?

– Ja, helt sikkert. Skjønt, noen av de sprø tingene jeg har gjort, er jo det motsatte av lavmælt. Men igjen, mange ting har jeg jo gjort nettopp for å selge Chess-abonnement, eller ting på Ludo Store, sier han og konstaterer at der har han hatt en mening med å være høymælt.

– Men det klart at jeg har jo ikke alltid tenkt så mye på konsekvensene for meg personlig, sier Vollvik, og tenker at det er en reise som sikkert også andre kjenner seg igjen.

– Jeg angrer ikke på noe spesielt. Det er bare utrolig mange ting som en må erfare her i livet. Du kan ikke lese om det i en lærebok.

«EN NESESTYVER»

Og 46-åringen som sitter her veltrent og i godt humør foran oss, har vært igjennom mange tøffe tak i livet.

Og selv om han tilsynelatende tar det på strak arm og med ukuelig optimisme: Hvordan kommer man igjennom det å tape hele sin formue?

– Selv om det var vondt å tape så mye penger, tror jeg at sånn mellommenneskelig, så var det faktisk en nesestyver som var ganske godt for meg.

Vollvik tror de fleste som opplever å bli kraftig bemidlet, eller som i hans tilfelle milliardær, har en tendens til å bli litt høy på seg selv.

– Det skjedde garantert med meg også, all oppmerksomheten, alle pengene, summen av alt det, det preger folk.

Å miste formuen føler Vollvik har gjort ham godt rustet til å takle uansett hvilke utfordringer livet kommer til å gi ham på forretningsfronten.

– Og det er bra. For det er faktisk en god del folk som hadde trengt en sånn nesestyver, sier Vollvik og tenker på dem han har truffet som faktisk mener at mye penger på konto gjør dem til et bedre menneske.

– Hvilket er helt absurd! Men så lenge de tror på det selv, så blir man ikke spesielt ydmyk, for å si det sånn. Men igjen, det er jo summen av både oppdragelse og oppvekst, hvem vi er og hvem vi omgås med, og opplevelsene vi har hatt gjennom et liv, som skaper oss.

MÅTTE BRUKE ALBUENE

– Har du en sterk psyke?

– Ja, det har jeg, sier Vollvik.

Som minstemann i en familie med åtte unger, fikk han enormt mye oppmerksomhet, kjærlighet og positiv ballast. Fra søsken og foreldrene.

– Samtidig måtte jeg lære meg å bruke albuene. For alle i søskenflokken er sosiale og utadvendte, sier Vollvik.

Han sier at erfaringene, alt han har fått være med på i de siste 15 årene, har styrket ham. Men at det også preger ham.

– Det går ikke bare på å være sterk heller. Med alderen utvikler du – og modner – forskjellige menneskelige sider. Du blir preget av ting du opplever, rett og slett. På godt og vondt.

KJÆRLIGHET OG VENNSKAP

Idar Vollvik gir lange svar på alle spørsmål, og er åpen på det meste. Når samtalen kommer inn på temaet kjærlighet lener han seg fremover i stolen igjen.

– Kjærlighet må jo være noe av det fineste å prate om, mener jeg.

– Jeg blir glad i mennesker sånn på 1, 2, 3, hvis det er folk som gir litt av seg selv, sier han begeistret.

– Nå er det er jo ikke gitt at alle skal gå rundt å være glade i alle. Men enkelte ganger treffer du folk som du får fantastisk kjemi med, rett og slett en sjelevenn.

Vollvik siterer ordtaket som heter «det eneste i livet du kan velge er venner».

– For meg har det blitt sånn at utrolig mange kunder og leverandører har utviklet seg til å bli veldig gode venner av meg. Der har jeg alltid døren på gløtt, sier han og ler:

– Selv om, hva skal jeg si, det finnes noen raringer også, så er det utrolig få av dem.

For Vollvik er det viktig å være åpen i møte med nye mennesker.

– De fleste mennesker er fantastiske, og så er det litt sånn, det kommer ikke noe inn i en lukket hånd. Skal du ha muligheten til å knytte nye vennskap og kjærlighetsbånd til folk, så må du være open minded for det.

VERNER OM FAMILIEN

Vollvik innrømmer gjerne at det også er det ting som han har prøvd å verne om, mer enn kanskje andre kjendiser.

– Jeg har prøvd å verne det jeg kan om hjemmet mitt, kjernefamilien og barna mine, begynner Vollvik.

Barna er uskyldige i at pappa er en offentlig person. Derfor skal de få lov til å velge, når de blir store nok, hvorvidt de ønsker å være det eller ikke, sier han.

– Under oppveksten skal de få lov til å være unger, mest like sine nabounger. Vi har aldri hatt noe hjemmehos intervju, aldri, sier Vollvik.

DEN VANSKELIGE TIDEN

7. juli i år la Idar Vollvik ut en melding på sin offisielle Facebook-side. Der sto det:

«Jeg opplevde å miste en av mine kjæreste i forrige uke. Det er en vond og tung tid for familien og meg. Jeg ber om forståelse for at jeg i denne situasjonen trenger tid.»

Familien Vollvik hadde mistet en sønn og bror.

Ved siden av meldingen fra Vollvik var det et bilde av en rose og et dikt:

«Ta vare på tiden

hver time du fikk

Livet er skjørt

Ta det ikke for gitt.»

I 2010 var Idar Vollvik med i programmet «Pastor på prøve. Da fortalte han at familien opplevde å miste en liten gutt på 1,5 måneder for mange år siden.

Idar Vollvik trekker pusten og sier:

– Det er tema som jeg overhodet ikke kommer til å brette ut. Det å miste noen er helt forferdelig, men det vil jeg skal forbli en sak mellom meg og mine nærmeste, sier han.

– Ære være dem som vil eller kan brette ut det, ja, hvis de finner en eller annen trøst i det, så vær så god. Jeg gjør ikke det.

I den vanskelige tiden setter Vollvik pris på at norske medier har vist respekt og varsomhet.

– Det blitt skrevet om, men jeg har vært veldig sparsommelig med kommentarer på annet enn at jeg har bekreftet at det har skjedd.

– Med tiden kan det hende at det vil endre seg, det vet ikke jeg, men det er sånn jeg føler på det nå.

Vollvik sier at livet for øvrig heldigvis er mest preget av positive ting og at familien må prøve og fokusere på det.

– Jeg har tre andre fantastisk flotte barn hvor oppgaven min er å legge til rette for at de skal klare seg best mulig i livet. Det er veldig kjekt å være pappa og overfor dem være mest mulig «normal» pappa. Det tror jeg også at jeg er.

Artikkeltags