Slik blir kollektivtilbudet under VM

Det blir store endringer i kollektivtilbudet under VM.

Det blir store endringer i kollektivtilbudet under VM. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag lanserte Skyss rutetilbudet sitt for sykkel-VM. Spesielt tre områder blir sterkt påvirket.

DEL

Fra Birkelundstoppen og langs Nattlandsveien/Årstadveien til sentrum blir det kun busstilbud i perioden mellom klokken 1900 til 0830.

I hele stengeperioden vil dette området være uten kollektivtilbud under VM.

– Det er en kjempeutfordring i dette området, for det finnes ikke alternative veier bussene kan bruke, sier Ingrid Dreyer, pressekontakt i Skyss til BA.

Ifølge Dreyer vil det fortsatt være busstilbud til Haukeland sykehus, ettersom de har fått lov å kjøre busser gjennom Haukelandstunnelen. Bussene vil kjøre Ibsens gate og Møllendalsveien.

Også størsteparten av Sandviken vil være uten busstilbud i stengeperioden.

Saumfart veinettet

Dreyer forteller at de i arbeidet med å lage rutetilbudet har saumfart veinettet etter alternative ruter.

– Vi har hatt trafikkplanleggere som har vært på befaring rundt omkring, men noen steder har det ikke vært mulig å finne alternativer. I Sandviken, som er et området som blir sterkt berørt, er det ikke veinett bussene kan kjøre på.

Bryggen og Festplassen blir stengt døgnet rundt i hele perioden. Det innebærer at bussene som vanligvis kjører Bryggen blir sluset over Øvregaten i tidsrommet de kan kjøre i sentrum.

Busstasjonen blir hovedknutepunktet for all busstrafikk inn og ut av Bergen sentrum.

– Det blir også en utfordring, for det betyr at kapasiteten blir større enn det busstasjonen er dimensjonert for. Dersom det stopper opp der, vil det få store konsekvenser for trafikken, sier Dreyer.

Også Laksevåg får store endringer i busstilbudet. Puddefjordsbroen blir stengt for biler i det aktuelle tidsrommet, men bussene får kjøre der.

– De kan imidlertid ikke bruke alle avkjøringene, så bussene må gjennom Damsgårdstunnelen og så kjøre bakveien. Det blir lange sløyfer, og noen må gå litt lenger for å komme til busstoppet.

Spent på kapasiteten

Dreyer forteller at de ikke vet hvordan kapasiteten på bussene blir i perioden, men de forventer at det blir en del flere som reiser kollektivt enn vanlig.

– Det blir heller ikke det samme busstilbudet hele perioden over alt, ettersom det varierer hvilke deler av veinettet som er stengt. Vi vil kjøre mest mulig buss, så når det er mulig å bruke veien, gjør vi det. Det innebærer at det blir utfordrende å orientere seg i busstilbudet, ettersom det kanskje ikke er det samme i begynnelsen av uken som i slutten.

I dag har Skyss lagt ut kart som viser hvilke linjer som blir berørt, samt en oversikt over endringene.

De har også oppdatert reiseplanleggeren, både på nett og i appen, slik at den gir korrekt informasjon om busstilbudet under VM.

– Vi oppfordrer folk til å sette seg inn i disse verktøyene, og finne ut hva som gjelder der de bor, sier Dreyer.

– Hva bør man gjøre dersom man ikke har et busstilbud i stengeperioden?

– Det er en utfordring, det vet vi. Vi må bare be alle om å forsøke å gjøre det beste ut av det. Kan man sykle eller gå, er det bra. Vi oppfordrer også de som har mulighet til fleksibel arbeidstid å benytte seg av det.

Kollektivtilbudet under VM

I perioden 16. til 24. september blir det endringer i busstilbudet store deler i Bergen.

Det er flest endringer mellom klokken 0830 og 1900. I denne perioden kan ingen busser kjøre inn til eller gjennom sentrum. Utenom denne perioden kan bussene kjøre til/fra bykjernen, men med noen omkjøringer ettersom Bryggen og Festplassen blir stengt hele døgnet under VM.

De mest berørte områdene blir Sandviken, Natland/Årstad og Laksevåg.

I Sandviken vil linje 83 til Øyjorden stoppe ved Gjensidige gården i begge retninger. Det blir eneste stopp i Sandviken under stengeperioden.

Det settes inn busser på en kortere trasé fra Birkelundstoppen til Sletten slik at reisende kan benytte Bybanen til sentrum.

Arbeidsbussene til Haukeland går som normalt. Linje 12 blir en ringbuss i perioden, med stopp i Møllendalsbakken og Ibsens gate.

Det settes opp shuttlebusser fra Åsane, Loddefjord, Straume, Lagunen, Osøyro og Knarvik til Nygårdstangen som skal gå mellom klokken 0600–2100 (hverdag) og 1200–2400 (helg). Det blir ikke på-/avstigning underveis på disse.

Holdeplassen Byparken blir nedlagt i perioden. Første stopp for påstigning for Bybanen sørover er Bystasjonen, og siste holdeplass i sentrum blir Nonnester. Ellers kjører Bybanen som normalt.

På skyss.no er det lagt ut kart og informasjon om endringer i busstilbudet under VM. Dersom du ikke finner din rute går den sannsynligvis som vanlig i perioden.

Artikkeltags