Gå til sidens hovedinnhold

Slåsskamp og pengekrangel på mållag-møte

Artikkelen er over 16 år gammel

Møtet ble forsøkt kuppet. En vekter ble bitt i hånden. Politiet måtte roe gemyttene. Det gikk hardt for seg da Norsk bladmannalag hadde årsmøte lørdag.

– Det hele ble voldelig, sier representanter fra begge leire til BA.

Lørdag morgen startet årsmøtet i Gimle forsamlingslokaler i Kong Oscarsgate. To styremedlemmer og tre medlemmer var på inne i møtelokalene. De hadde også leid to vektere til å passe på ved hovedinngangen fordi de fryktet trøbbel. Og trøbbel ble det. Litt etter klokken 1000 begynte bråket.

VEKTEREN BLE BITT

– Vi var inne på møtet da vi så fra vinduet at de begynte å gå løs på vekterne. Vi så at de bet en vekter i hånden og at han begynte å blø, forteller Lars Bjarne Marøy som i går gikk av som formann.

Vekter Daniel Molvik hadde tatt på seg oppdraget privat sammen med en annen mann.

– Det var en gjeng som prøvde å komme seg inn. Vi hadde fått beskjed om å holde dem ute. Men så begynte de å skape seg. De tok tak i meg. Da jeg ville legge en av dem i bakken, bet han meg i armen, sier Molvik.

Han endte opp på Bergen legevakt, hvor han måtte ta stivkrampesprøyte i går formiddag.

– Jeg har fått et solid bitt, forteller han.

NORGES ELDSTE

Norsk Bladmannalag er landets eldste journalistlag fra 1913, men det har ligget brakk siden 1970-tallet. I 1999 begynte aktiviteten å ta seg opp, og kontoen hadde i mellomtiden fylt seg opp med renter. Laget har rundt 100 000 kroner i kassen, noe som gjør det attraktivt for konkurrerende medlemmer.

Lars-Toralf Storstrand gikk i går av som styremedlem. Han er beskyldt for å ha brukt penger som han ikke har levert regninger for.

– Regningene er sendt, men forsvant i posten. Jeg har ikke gjort noe galt, men jeg er et rotehode, sier Storstrand til BA.

– Det er forsvunnet 20 000 kroner fra kontoen. Vi mener det er gjort underslag. Derfor ba vi retten om å ta arrest i kontoen 6. oktober i år, sier Sergej Alexander Munkvold.

Han er som er formann i Ivar Aasen-sambandet og kom helt fra Trondheim for å ta seg inn på møtet. Norsk Bladmannalag og Vestmannalaget ligger begge under denne sammenslutningen av nynorskforkjempere.