Fra sikre kilder får BA opplyst at stortingsrepresentant Erik Skutle sitt navn dukket opp på en av mobiltelefonene politiet i Bergen tok beslag i etter narkoaksjonen mot skoler i Bergen.

Torsdag ble Erna Solbergs vara på Stortinget pågrepet, og innrømmet i avhør bruk av hasj ved én anledning.

På en SMS på mobiltelefonen gikk det frem at den unge stortingsrepresentanten hadde vært på et nachspiel der det ble brukt cannabis. På bakgrunn av dette har politiet i avhør spurt bekjente av Skutle om stortingsrepresentantens narkotikabruk.

Derfor ble Skutle kalt inn til avhør, og i møte med politiet la han kortene på bordet.

Etter det BA forstå har politiet tatt blod-, urin- og hårprøver av Skutle, og varslet at han vil ilegges et forelegg.

BA fikk, etter mange henvendelser til Erik Skutle fra torsdag morgen av, en SMS fra ham torsdag ettermiddag. Der gjorde han det klart at han ikke vil kommentere saken.

ERNA: – ALVORLIG OG TRIST SAK

Sent torsdag kveld har statsminister Erna Solberg gitt en uttalelse i en pressemelding:

– Dette er en alvorlig, men trist sak for alle. Skutle er en ung vararepresentant til Stortinget. Høyre har nulltoleranse for bruk og besittelse av narkotika, så dette er et alvorlig tillitsbrudd. En stortingsrepresentant har et særlig ansvar for å følge lover og regler, sier Solberg i pressemeldingen.

Hun sier videre at parlamentarisk leder Trond Helleland håndterer saken, og at partiet sørger for å ivareta Skutle på en god måte.

– Det er alvorlig hvis dette gjelder flere unge i Bergen. Det er viktig og riktig at lokal- og fylkespartiet sier de umiddelbart vil ta initiativ til å rydde opp i det som måtte være av ukultur, avslutter Solberg.

SKJEDDE ETTER VALGET

Tre menn i 20-årene ble i går pågrepet av politiet i Bergen og siktet for erverv, bruk og besittelse av narkotika.

Dette i forbindelse med den store narkoaksjonen på åtte videregående skoler i Bergen mandag 17. februar, der nær 40 ungdommer ble tatt.

Blant de pågrepne var Erik Skutle, som tilbragte deler av gårsdagen i avhør hos politiet i Bergen. Der erkjente han å ved én anledning ha røykt hasj.

BA vet at forholdet skjedde etter at Skutle ble stortingsrepresentant.

–De tre er navn som har dukket opp i forbindelse med etterforskningen og skoleaksjonene, sier politiadvokat Marita Mellingen om pågripelsene.

–Høyres stortingsgruppe er kjent med at en av våre representanter, Erik Skutle, i politiavhør har erkjent bruk av hasj ved en anledning, sier parlamentarisk leder Trond Helleland til BA.

Han påpeker at Høyre har nulltoleranse for bruk og besittelse av narkotika.

–Vi ser svært alvorlig på dette, og i Høyre har vi nulltoleranse for bruk og besittelse av narkotika. Dette er et alvorlig tillitsbrudd overfor partiet og Høyres stortingsgruppe. Samtidig er det viktig å ivareta Skutle og forsøke å bistå ham på best mulig måte, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

HAR BEKLAGET SEG

Overfor Helleland beklaget Skutle seg etter avhørene i går.

–Jeg har vært i kontakt med ham og han har det etter forholdene bra. Han erkjenner å ha gjort noe ulovlig og beklager det grove tillitsbruddet, sier Helleland.

DETTE ER SAKEN

Våren og høsten 2013 fikk politiet en rekke bekymringsmeldinger om narkotikabruk blant elever i de videregående skolene i Fana. En anonym skoleundersøkelse utført av elever viste at en av tre hadde røykt hasj.

Etter spaning og etterforskning slo politiet til mot en transport fra Oslo til Bergen 14. januar. Tre menn og en kvinne i begynnelsen av 20-årene ble pågrepet og varetektsfengslet. I bilen ble det funnet tolv kilo hasj og marihuana.

Politiet mener at deler av partiet var ment for salg til elever i videregående skoler i Bergen. I en PC hos en av de siktede ble det funnet noe politiet mener er et narkotikaregnskap, navn og koder.

To andre navn dukket opp i etterforskningen. I midten av februar ble de to 18-åringen pågrepet for omsetning eller medvirkning til omsetning av cannabis og/eller MDMA fra august i fjor og frem til februar i år.

17. februar slo politiet til mot en rekke avgangselever ved flere videregående skoler i Bergen. Nærmere 40 ble innkalt til avhør for bruk og besittelse av narkotika. De fleste fikk påtaleunnlatelse og samtykket til å delta i behandlingsprogrammet Tidlig ute.

Torsdag 27. februar ble ytterligere tre menn i 20-årene siktet for bruk og besittelse av narkotika, deriblant stortingsrepresentant Erik Skutle. Alle ble løslatt etter avhør.

Torsdag ble de to 18-årige avgangselevene løslatt etter å ha sittet i varetekt i nærmere to uker.