Mandag dumpet to brev ned i kontorene til Human-Etisk Forbund i Bergen sentrum.

Et var adressert til fylkeslagsleder Egil Haugland og et annet til leder Toril Swan i Bergen lokallag. Konvoluttene inneholdt fakturaer fra det som fremstår som et firma som heter OfficeDirect.

Fakturaene lød på 580 euro, og i varebeskrivelsen står det «Office suite, Win, 12, Business, Pro».

BLE LAGT TIL BETALING

På lokallagskontorene tolket de papirene som en regning for en oppgradering eller videreføring av et Microsoft Windows-abonnement, og fakturaene ble først lagt til betaling.

– Etter å ha tenkt litt på det, reagerte vi på at summen var i euro. Det er ikke vanlig for oss, sier organisasjonssekretær Stine Strøm-Andresen om fakturaene.

ALLE LOKALLAGENE FIKK FAKTURAEN

Etter å ha dobbeltsjekket konvoluttene, fant hun at de var poststemplet i India. I fakturaen står det at firmaet er registrert i Barcelona. Da forsto forbundet at det dreide seg om svindel.

– Vi sendte kjapt ut en advarsel til hele organisasjonen, slik at ingen betaler en slik faktura. Da viste det seg at alle fylkeskontorene hadde fått den samme fakturaen i posten, forteller Strøm-Andresen.

Hun sier at Human-Etisk Forbund flere ganger tidligere har fått svindelpost.

– Men da har det vært langt mer amatørmessig. I dette tilfellet har de jo vært inne på Brønnøysundregisteret for å finne ut av hvem som er ledere i lokallag og fylkeslag, sier hun.

– Vi var litt imponert faktisk, legger Strøm-Andersen til.