Gå til sidens hovedinnhold

Slik kunne det ha sett ut

Artikkelen er over 8 år gammel

Arkitektkonkurransen om å få bygge det nye svømmebassenget på Nygårdstangen endte med delt førsteplass. Danskene fikk oppdraget, blant annet på grunn av signalbyggeffekten.

  • Nyheter

Debatten har rast etter at BA journalist Geir Kvile skrev en kommentar om det nye svømmeanlegget på Nygårdstangen. «Det nye bygget en plastperle i pastell, plassert i rumpen på en aldrende elefant,» skrev han.

De danske arkitektene ønsket ikke å svare på spørsmål fra journalisten, og sendte henvendelsen om det nye svømmeanlegget videre.

Svaret fra kommunaldirektør Ove Foldnes i Bergen kommune lød som følger: «Utformingen av bygget er ingen hemmelighet. Det har vært kjent siden prosjektet vant en åpen arkitekt konkurranse i 2007.»

DELT FØRSTEPLASS

Arkitektkonkurransen Foldnes omtaler hadde imidlertid delt førsteplass. Ifølge juryens protokoll ble både det danske arkitektfirmaet KHR og Stein Halvorsen AS kåret som vinnere.

Sistnevnte står bak Bergen hovedbrannstasjon som ligger like ved det nye svømmeanlegget.

Etter konkurransen var det en runde med forhandlinger mellom Hordaland fylkeskommune og de to vinnerne.

I juryprotokollen står det følgende om de to forslagene:

«Helleren skårer best på arkitektonisk hovedgrep, byplanmessig grep, signalbyggeffekt og miljø, mens Sydvest har det beste svømmeanlegget, isolert sett. Begge har gode skoleanlegg. (...) Begge prosjekt må imidlertid bearbeides på ulike punkter før endelig valg av uførende prosjekteringsgruppe kan gjøres.»

KHR og Stein Halvorsen AS fikk beskjed om å utarbeide henholdsvis 16 og 12 punkter. Valget endte som kjent på danskene.

– BITTERT

Sivilarkitekt Stein Halvorsen legger ikke skjul på at det var bittert å ikke få oppdraget til tross for plasseringen i konkurransen.

– Vi hadde allerede laget brannstasjonen, og det hadde vært gjevt å få bygge svømmeanlegget like ved, sier han til BA.

– Hva var årsaken til at dere ikke ble valgt?

– Etter selve konkurransen var det forhandlinger om på ulike områder som honorar, bemanning og lignende. Hvorfor selve byggeoppdraget ikke gikk til oss vet vi ikke. Vi var selvfølgelig klar over at det konkurrerende arkitektkontoret var adskillig større enn oss, men om dette hadde betydning vet vi heller ikke, sier han.

Halvorsen understreker at utfallet av konkurransen ikke kan kritiseres juridisk.

DERFOR BLE DET HELLEREN

Eiendomssjef Helge Haavardstun i Hordaland fylkeskommune leter frem begrunnelsen for valget mellom de to vinnerne. I dokumentene BA får oversendt står det følgende begrunnelse om hvorfor Helleren ble valgt til slutt:

? Prosjektet har gjennom bearbeidingen blitt bedre på de fleste områder, og konseptet har gjennom dette vist seg å være robust og fleksibelt overfor disse endringene, og overfor framtidig videre bearbeidelse.

? Prosjektet har best kvalitet arkitektonisk, som signalbygg, og i forhold til byutvikling og de urbane kvaliteter som ønskes i området.

? Svømmefaglig har prosjektet hevet seg betydelig, og har nå potensial til å bli et godt, funksjonelt anlegg.

LESERNE UENIGE

I forrige uke ble det klart at ikke alle er enige i valget. Reaksjonene fra BAs lesere lot ikke vente på seg etter BA-Kviles kommentar.

Både turgåere ved Store Lungegårdsvann og sivilarkitekt Morten Ramm Salbu sa seg enige. De synes ikke bygget er spesielt vakkert. De er kritiske til fargebruken, og tror folk kommer til å gå lei pastellfargene.

– Pastellstriper er ekstremt tidsriktig og vil være utdatert før det blir tatt i bruk. God arkitektur må være mye mer tidløst, sa Salbu i en påfølgende artikkel.