Slik markeres 22. juli

Slik så Den blå steinen ut etter terrorangrepene i fjor.

Slik så Den blå steinen ut etter terrorangrepene i fjor. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere minnemarkeringer i Bergen i morgen.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

I morgen er det ett år siden terrorhandlingene mot regjeringskvartalet og Utøya. Det vil være mange minnemarkeringer rundt om i landet denne dagen,og i Bergen vil Den blå steinen og kirkene være samlingssteder.

  • Nyheter

MINNEGUDSTJENESTE

Klokken 1100 vil det være en minnegudstjeneste i domkirken. Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, vil lede gudstjenesten.

SAMLING VED DEN BLÅ STEINEN

Klokken 1500vil det være en minnemarkering ved Den blå steinen. Britt Margareth Jacob og Hallgeir Berge står bak arrangementet.

– Markeringen åpnes med at Hilde Fotland skal synge. Deretter blir det tale ved både ordfører Trude Drevland, og en rekke andre politikere, sier Jacob.

Markeringen avsluttes med ett minutts stillhet, etterfulgt av allsang.

– Vi vil dele ut teksten til «Barn av regnbuen», sier Jacob.

MINNEUTSTILLING

Bergen kommune markerer at ett år er gått siden hendelsene på Utøya og i regjeringskvartalet med presentasjonen «Folkets sorg – en minneutstilling».Dette er en nettpresentrasjon av et utvalg av hilsener og tegninger som ble lagt på Den blå Steinen etter terrorangrepet.

– Vi håper utstillingen kan minne oss om de sterke følelsene av sorg og samhold som oppstod i Bergen etter 22. juli i fjor, skriver informasjonsdirektør Eva Hille på Bergen kommunes nettsider.

Utstillingen åpnet 18. juli og er nå tilgjengelig på Bergen rådhus.

Andre markeringer i Hordaland.

Askøy - 1100: Minnegudstjenester i Herdla kirke og Tveit kirke. Tveit kirke blir etterpå åpen kirke for dem som vil samles etter gudstjenesten. Begge steder vil det være helsepersonell til stede for dem som har behov. Tveit kirke er også åpen mellom 18 og 19.30, for dem som vil tenne lys og lytte til orgelmusikk.

Osterøy: - 1100: Minnegudstjeneste i Hamre kyrkje. Ordføreren deltar. Det blir lystenning for ofre og etterlatte, og musikalske bidrag.

Sund: Minnegudstjeneste i Sund kyrkje. Varaordfører og Ap-lederen i Sund delt

Dette skjer på Utøya og i Oslo:

08.00: Utøya: Etterlatte får besøke Utøya og kan vandre fritt.

09.30: Oslo: Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg legger ned krans på Johan Nygaardsvolds plass i Regjeringskvartalet. Dette er altså siden mot Akersgata, på andre siden av bombekrateret.

11.00: Oslo og Hole: Minnegudstjenester i Oslo Domkirke og Hole kirke (10 minutt fra Utøya). På Utøya blir det markering ved den nasjonale støttegruppa.

12.00: Utøya: AUF arrangerer «Utøyadagen» til minne om de døde. AUF-medlemmer blir frakta til øyen og kan vandre fritt.

14.00: Utøya: Taler og allsang i Bakken, Utøyas tradisjonelle utescene. Taler ved statsministrene i Norge og Danmark, AUF-leder Eskil Pedersen og LO-leder Roar Flaathen. Markeringen blir sendt på TV.

15.30: Sundvollen: Markering med statsminister Jens Stoltenberg for de etterlatte på Sundvolden Hotel, som etter terrorangrepet fungerte som pårørendesenter.

17.00: Utøya: Etterlatte får igjen komme til Utøya.

18.45: Utøya: Kransenedlegging ved Jens Stoltenberg og Den nasjonale støttegruppa.

20.00: Oslo: Nasjonal minnekonsert på Rådhusplassen, overført på TV. Her deltar Kringkastingsorkesteret, deLillos, Marit Larsen, Mari Boine, Vinni, Halvdan Sivertsen, Karl Ove Knausgård og Frode Grytten. Om ryktene ikke tar helt feil, kommer også Bruce Springsteen. Dette er ikke bekreftet av arrangøren NRK.

21.00: Utøya: Siste båt reiser etter planen fra Utøya.

Artikkeltags