Gir bort solkrem: – Smøre seg må de gjøre selv

Fra venstre: Anne-Marte Uranes, Veronica Halvorsen og Marie Hamre i Kreftforeningen deler ut solkrem, i dette tilfelle til Anne Waje-Andreassen, Ingrid Wahlstrøm og Helga Frengen.

Fra venstre: Anne-Marte Uranes, Veronica Halvorsen og Marie Hamre i Kreftforeningen deler ut solkrem, i dette tilfelle til Anne Waje-Andreassen, Ingrid Wahlstrøm og Helga Frengen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Smørblide frivillige i Kreftforeningen smiler og ler mens de deler ut gratis solkrem og info for å forebygge hudkreft.

DEL

– Kjempebra. Jeg har faktisk glemt å smøre meg, sier Helga Frengen, som har satt seg på gresset ved Lille Lungegårdsvann for å nyte strålene fra solen.

Like glemsk har ikke venninnene hennes vært.

– Vi har smurt oss, smiler de og tar imot litt ekstra solkrem til senere. 

– De fleste blir glade

Solpatruljens forebyggende tiltak blir stort sett tatt godt imot på sin ferd gjennom byens gater.

– De fleste blir veldig glade når vi spør om de vil ha solkrem. Og mange kommer til oss og spør om å få, sier Charlotte Engan Kran.

Hun har med seg tre andre frivillige som deler ut solkrem og et lite hefte med solvettregler som kan bidra til å forebygge hudkreft (se fakta).

Solvettreglene

1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent

Nyt solen, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og lager rynker og pigmentflekker i huden. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Klær og solhatt beskytter godt. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Lær barna gode solvaner – solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I Norge gir faktor 15 med UVA nok beskyttelse for de fleste, hvis du smører jevnt og rikelig - en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er både høyere faktor og flere pauser nødvendig.

4. Unngå solarium

Solarium kan øke risikoen for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud. Det er 18-årsgrense. Risikoen øker jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner. Tar du solarium rett før solferien kan du likevel bli solbrent ute, fordi huden ikke har fått godt underlag. Dessuten øker du UV-dosen, og dermed kreftfaren.

Kilde: Kreftforeningen

– Primært er målet å unngå at folk blir solbrent, fordi det gir økt risiko for hudkreft, sier hun.

Norge troner øverst på en dyster oversikt: vi er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, som er den alvorligste formen for hudkreft. Hvert år dør over 300 personer av føflekkreft i Norge, noe som også plasserer oss på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen.

Tipser om nyttig app

– Det visste jeg ikke, sier Ingrid Wahlstrøm.

Informasjonsutvekslingen går begge veier. Wahlstrøm opplyser Kreftforeningens utsendte om en gratis mobilapplikasjon som gir en indikasjon på om du er i faresonen.

– Du kan ta bilde med iPhone og få beskjed om du bør sjekke deg eller ikke. Skin Scan, heter appen, sier Wahlstrøm.

– Ja, den har jeg faktisk, svarer Veronica Halvorsen i Kreftforeningen.

Les også: Agnar har levd med føflekkreft i 30 år

– Hvordan er bevisstheten rundt farene ved soling, tror dere?

– Jeg føler soling og faren for hudkreft og føflekk-kreft får mer oppmerksomhet nå enn før. Det er bra, sier Frengen. 

De frivillige i Kreftforeningen forteller at de også skal i aksjon på Voss Cup neste helg og andre folkerike arrangementer i sommer.

– Hva er årsaken til engasjementet deres?

– Jeg er student og kan ikke gi penger. Som frivillig kan jeg heller ofre noen timer for å hjelpe, svarer Marie Hamre. 

– Dessverre er kreft såpass utbredt at fleste har en relasjon til noen som har hatt kreft eller som har det. Vi vet at Kreftforeningen gjør et bra arbeid og tenker at det ikke krever så mye av oss å bidra, tilføyer Engan Kran.

Artikkeltags