Solbrenthet i barndommen kan få alvorlige konsekvenser

? Det er ikke nødvendigvis solen som skinte i år eller fjor som gjør oss syke. «Sjokksoling» og episoder med solbrenthet i barne- og ungdomsårene ser ut til å være utslagsgivende. Episoder med solbrenthet i voksen alder er også av betydning, sier Ingeborg Bachmann, overlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, til BA.

? Det er ikke nødvendigvis solen som skinte i år eller fjor som gjør oss syke. «Sjokksoling» og episoder med solbrenthet i barne- og ungdomsårene ser ut til å være utslagsgivende. Episoder med solbrenthet i voksen alder er også av betydning, sier Ingeborg Bachmann, overlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, til BA. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Hudlege: – Kan føre til kreft i voksen alder

DEL

– Det er ikke nødvendigvis solen som skinte i år eller fjor som gjør oss syke. «Sjokksoling» og episoder med solbrenthet i barne- og ungdomsårene ser ut til å være utslagsgivende. Episoder med solbrenthet i voksen alder er også av betydning, sier Ingeborg Bachmann, overlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, til BA.

– Det er vanskelig å si noe om hvorfor det er slik at episoder med solbrenthet i barndommen er spesielt risikofylt. Men det er jo slik at det er en sammenheng mellom skade på hudcellenes DNA som følge av UV-stråling og utvikling av hudkreft.

SOL I VENTE

– Men statistikken viser at også soleksponering over tid kan spille inn, legger hun til.

De to neste dagene vil Bergen bade i sol, melder meteorologen. I dag og i morgen kan det bli flott vær i Bergen, om enn ikke så varmt. Nordavinden gjør at gradestokken neppe bikker 20 grader,melder statsmeteorolog Haldis Berge ved Vervarslinga på Vestlandet. Til helgen blir det gråvær igjen. Det kan inspirere til en aktivitet kreftlegen på Haukeland advarer sterkt mot.

ADVARSEL

– Midt på sommeren kan det være kraftig sol i Bergen, særlig på fjellet og ved sjøen. Der kan det også være vind, slik at man ikke kjenner solen så godt. Det er jo slik at det tar en del tid fra man faktisk blir utsatt for solen til man kjenner at man blir har blitt brent, sier Bachman.

Hun advarer mot «sjokksoling», intens soling over en kortere periode.

Forekomsten av føflekkreft har økt kraftig blant menn og kvinner i Norge og internasjonalt i etterkrigstiden. Forekomsten i Norge er blant den høyeste i verden. Dette skyldes sannsynligvis endrede solingsvaner og økt bruk av solarium. 338 mennesker døde av føflekkreft i Norge i 2012.

– Noen får hudkreft uten å være ute i solen, akkurat som noen får lungekreft uten å ha røykt. Dette kan ha med andre typer sårbarhet å gjøre, for eksempel genetiske faktorer. Enkelte har lyst pigmentert hud, mens andre har mørk pigment i huden, som gjør at den ikke blir skadet så lett, Sier Bachmann.

Det finnes flere typer hudkreft, men føflekkkreft er den farligste, og fører til flest dødsfall.

Artikkeltags