Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidstilsynet slo alarm: Nå kommer det vektere innendørs på Strax-huset

Artikkelen er over 3 år gammel

Arbeidstilsynet var så bekymret for de ansattes sikkerhet at de kalte inn til hastemøte. Nå har kommunen iverksatt en rekke tiltak.

 – Vi så at det var en del situasjoner der vi ikke hadde god nok kontroll, og at det var nødvendig å bedre adgangskontrollen, sier Hugo Torjussen, daglig leder ved Strax-huset.

Fra midten av forrige uke har det derfor vært utplassert en uniformert vakt innendørs på Strax-huset i hele åpningstiden.

Øker bemanningen

I slutten av oktober fortalte BA at Arbeidstilsynet har søkt innsyn i avviksmeldinger som de ansatte på Strax-huset har levert inn.

Arbeidstilsynet ble så bekymret over det som kom frem i disse meldingene, at de kalte kommunen inn til et hastemøte for å be dem sette i gang tiltak for å bedre sikkerheten.

I forrige uke la kommunen frem sine tiltak for Arbeidstilsynet. Disse er blant annet:

  • Adgangskontroll med vektere for å unngå at uvedkommende kommer inn
  • Økt bemanning til to våkne og en hvilende nattevakt på natthjemmet. (Tidligere var det en våken og en hvilende)
  • Risikovurdering av noen få enkeltbrukere som står for de aller fleste alvorlige hendelsene
  • GPS-basert alarm til bruk utenfor huset og kjøreoppdrag.
  • I tillegg skal de ansatte få ulike kurs og utdannelser for å sette dem i stand til å gjennomføre risikovurderinger og aggresjonsmestring.

– Noen har reagert

Torjussen forteller at tiltakene har blitt tatt godt imot av de ansatte, som også har vært involvert i prosessen med Arbeidstilsynet.

Å skulle ha en uniformert vekter i lokalene er imidlertid noe både ansatte og brukere må venne seg til.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Dette er saken

I midten av september kalte Arbeidstilsynet inn til hastemøte etter at de hadde fått innsyn i avviksmeldinger fra ansatte ved Strax-huset.

Møtet kom i kjølvannet av et tilsyn i november, der Arbeidstilsynet undersøkte hvilke tiltak kommunen har for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø ved Strax-huset og MO-senteret på Nesttun. De fant nitten avvik ved de to sentrene. Disse er nå lukket.

 

– Vi har fått noen reaksjoner fra brukere etter at vekterne kom, men de fleste skjønner hvorfor de må være der. Vi har et godt samarbeid med vekterne, og det er fortsatt slik at alle som har adgang på dagsenteret er hjertelig velkommen, understreker Torjussen.

– Føler du deg trygg på at disse tiltakene er tilstrekkelige for å ivareta sikkerheten til de ansatte?

– Jeg føler meg trygg på at dette er gode tiltak, men det betyr ikke at vi nå legger oss bakpå. Dette skal vi jobbe kontinuerlig med, sier han.

– Vet ikke om det er nok

Hovedverneombud ved byrådsavdeling for bolig, sosial og inkludering i Bergen kommune May Britt Kindem er enig i at dette er gode tiltak.

Hun er imidlertid bekymret for om det er tilstrekkelig.

– Som hovedverneombud er jeg opptatt av at Arbeidsmiljøloven følges, slik at de ansattes sikkerhet ivaretas. Det er bra med en vekter innendørs, men det vil ikke nødvendigvis hindre at noen får med seg våpen inn, slik som tidligere har skjedd, påpeker hun.

Hun understreker at det likevel er bra at det nå er iverksatt flere tiltak, og løfter spesielt frem den ekstra bemanningen på natthjemmet som positiv.

– Det er bare å følge med hvordan situasjonen utvikler seg, og håpe at det aldri inntreffer en alvorlig hendelse i det risikoutsatte miljøet som Strax-huset tross alt er, sier hovedverneombudet.

Arbeidstilsynet er foreløpig fornøyd med tiltakene.

– Det var et godt møte, og vi ser at de har jobbet med tiltak for å bedre sikkerheten, sier tilsynsledere for Arbeidstilsynet i Bergen Marita Scott til BA.

– Er denne saken avsluttet fra deres side, eller vil dere følge opp med flere møter?

– Det er det for tidlig å si noe om på nåværende tidspunkt, svarer Scott.

– Gjøres ikke med lett hjerte

– På et sted som Strax-huset, der relasjonsbygging med brukerne er så viktig, er det ikke med lett hjerte vi tar inn uniformerte vektere.

Det sier sosialbyråd Erlend Horn (V) til BA.

– Samtidig er de ansattes sikkerhet viktigst, og det ansvaret er til syvende og sist mitt.

Horn forteller at de derfor har forsøkt å finne en balansegang mellom tiltak som ivaretar de ansatte samtidig som de ikke virker fremmedgjørende på brukerne av Strax-huset.

Han forteller at vekteren som plasseres innendørs på Straxhuset kommer i tillegg til de vekterne som er utendørs i området rundt tunnelen.

– Vedkommende skal spesielt sørge for at personer som er utestengt fra dagsenteret ikke kommer inn, sier Horn.

– Vi setter også i gang tiltak som ikke ble påpekt av Arbeidstilsynet, men som vi ser er gode forebyggende tiltak for å hindre fremtidige avvik.

Ifølge Horn skal situasjonen fortsatt følges tett, blant annet med jevnlige møter om sikkerhetssituasjonen.

Kommentarer til denne saken