Gå til sidens hovedinnhold

Blødde for draktene på Strax-husets fotballcup

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dommer, den ene spilleren er tungt medisinert! Latteren sitter løst både på banen og langs sidelinjen på fotballcup for de ulike rustilbudene i Bergen.

– Et nydelig mål på bane to nå, ljomer det fra speaker Kjell Sigvart «Kjellemann» Heltorp.

På kunstgresset på Krohnsminde foregår det to fotballkamper samtidig. På sidelinjene står innbyttere, heiagjenger og, noe overraskende, en medspiller som heier på bortelaget.

– Ja, jeg holder med MO-Nesttun, sier Knut Bjørheim, som har på seg en vest som med all tydelighet viser at han tilhører laget med spillere fra dagsverket Alf og Megafon.

– Jeg har også tatt ansvar for å rope litt sjikane til dommeren. Det hører jo med på en fotballkamp, sier han, før han roper «Ut med dommeren!».

Dommer Magnus Johansson tar «sjikaneringen» med godt humør og et smil.

– Det er jo han som spilte på Brann, kommer Knut på.

For gode for eget lag

– Dette er årets høydepunkt, sier Hege Njøten, avdelingsleder for dagavdelingen på Strax-huset.

De er arrangører av fotballcupen, som i år arrangeres for 14. gang.

De seks lagene består av ansatte og brukere av Strax-huset, MO-sentrene på Wergeland og Nesttun, Frelsearmeens tilbud i Bakkegaten, sosiale botjenester, Lar Laksevåg, Fritid med bistand samt Megafon-selgere og andre tilknyttet arbeidslivstiltaket ALF. Branns gatelag er også med, men de får ikke stille med eget lag.

– De er for gode. I fjor vant de så overlegent at vi i år har fordelt spillerne utover de andre lagene, forklarer Njøten.

Helt jevne lag blir det imidlertid ikke uansett. Noen stiller med mange brukere, mens andre lag består nesten bare av ansatte. Noen brukere er i aktiv rus, mens andre er kommet lenger i rehabiliteringen.

– Vi prøver å få det til slik at alle stiller med flest mulig brukere på lagene, men det er ikke alltid det går, sier Njøten.

På feil turnering

På banen er det imidlertid ingen forskjell å spore på innsatsen til spillerne.

Det scores mål, det reddes mål, det jubles og det småbannes. Innimellom går det litt hardt for seg. For eksempel halter en spiller fra Fritid med bistand av banen like før slutten av siste omgang.

Smilet er imidlertid kjapt på plass igjen – de vinner kampen og er videre i cupen.

På motstanderlaget, med spillere fra sosiale botjenester og Lar Laksevåg, spiller Rolv Erik Bye. Han mistenker imidlertid at han har havnet på feil arrangement.

– Jeg fikk egentlig beskjed om at jeg skulle på en cup som het fargerik fotball. Da jeg kom hit tenkte jeg at «det er jo fargerikt her òg», sier Bye, som jobber i kommunens boligforvaltning.

Ville heller væt i byrådsmøte

På motsatt ende av banen spiller Megafon/Alf mot Frelsesarmeens lag. Førstnevnte lag består nesten bare av brukere, sistnevnte nesten bare av ansatte. Frelsesarmeen vinner ganske overlegent.

– Det gikk mye bedre i går, sier Megafon-selger Tommy Ramstad.

Han spiller til vanlig for gatelaget til Brann, som dagen spilte – og vant – mot Fredrikstads gatelag.

For noen måneder siden byttet Ramstad jobb med finansbyråd Dag-Inge Ulstein for en dag. Han sier til BA at han gjerne kunne ha tenkt seg å heller sende finansbyråden på fotballkampen i går.

– Jeg vet at det er byrådsmøter på torsdagene, så der ville jeg gjerne vært, smiler han.

Motgangen på banen til tross – optimismen er det ingenting å si på hos oss megafon-laget.

– Gullet ska hem! roper en spiller entusiastisk.

– Gullet e heme, repliserer Thomas Anthun-Nielsen, tidligere Megafon-redaktør.

– Hun har fri i dag.

Kommentarer til denne saken