Spillet Pokémon Go har fått mye oppmerksomhet etter at det ble lansert i Norge tidligere i sommer. Som så mange andre, ble Jan Vindenes nysgjerrig på hva dette spillet «alle» snakket om var, så han lastet det ned og ble raskt hektet.

LES OGSÅ: Sjekk vårt Pokémon-kart

– Jeg oppdaget at vi ikke hadde noen pokestops (steder man kan samle pokeballer og hjelpemidler, journ.anm.) i nærheten, forteller Vindenes som bor på Vindenes på Sotra.

Laget sin egen statue

Mange av stoppene er plassert ved statuer eller annen kunst, så Vindenes kom på ideen om å lage en statue i hjembygden og på den måten kanskje få et pokestop på Vindenes.

Som tenkt, så gjort, og for en drøy uke siden sto en 3,1 meter høy og to tonn tung statue av en pokeball fiks ferdig i krysset på Vindenes. Den ble plassert like utenfor bedriften Jan Vindenes er daglig leder for, Sotra Anchor & chain. Det var med sine 15 ansatte han luftet ideen om statuen, og det var dem som laget den på verkstedet.

LES OGSÅ: Steller i stand Pokémon-fest i Bergen

– Det var min idé, men den ble videreutviklet sammen med kollegaene mine. Jeg tenkte bare at vi skulle ha det litt gøy på jobben, jeg hadde ikke trodd det skulle få så mye oppmerksomhet, ler Vindenes.

Statuen er en ball som er 1,8 meter i diameter laget i stål, festet på en sokkel av betong.

Ikke fått svar

Så langt har ikke Vindenes sine forsøk på å komme i kontakt med skaperne av Pokémon Go-spillet ført frem, men han har slett ikke gitt opp håpet om å få et pokestop utenfor kontoret.

Så sikker er han på at han skal klare det, at han har invitert statsministeren til den offisielle åpningen.

– Vi kommer ikke til å gi oss med det første. Her ute blir det mer Pokémon Drive enn Go, siden det er så langt mellom stoppene. Vi har stopp på Ågotnes og på Landro, men det blir langt for ungene i bygden å gå dit, smiler Vindenes.

Blitt kjendis

Etter at Vestnytt først skrev om saken tidligere i uken, og Vindenes selv la ut en video hvor han viste frem statuen, har det mildest talt tatt fullstendig av.

Videoen er sett over en million ganger på Facebook, samt 60 000 ganger på YouTube. Hvor mange ganger videoen er sett totalt, tør ikke Vindenes gjette på.

LES OGSÅ: – For oss er dette helt uholdbart

– Den ble fanget opp av nyhetsbyrået Reuters som har oversatt teksten på videoen til en rekke språk. Jeg har sett den i Sverige, Romania, Frankrike, Tyskland, Spania, USA, Canada og Etiopia. Videoen dukker opp over alt, den har gått som en kule. Vi hadde vel ikke helt sett for oss at det skulle ta sånn av, ler Vindenes, som føler seg bekvem med å ha blitt Pokémon-kjendis.

– Det er bare morsomt!

Gjorde det for moro

Spesielt mye flere kunder har likevel ikke all oppmerksomheten gitt firmaet hans, og flere ordrer tror han ikke det det har blitt. I stedet har han brukt mye tid på å snakke med media og svare på henvendelser om Pokémon, heller enn å selge kjettinger.

– Vi gjorde ikke dette for markedsføring, men for å ha det moro. Det er viktig å ha det kjekt på jobben, og vi har hatt utrolig mye gøy med dette prosjektet. Hadde vi solgt noe annet enn anker og kjettinger, kunne nok vi ha tjent gode penger på dette stuntet, men det var ikke hensikten, smiler Vindenes, vel vitende om at firmaet hans likevel har fått oppmerksomhet helt utenom det vanlige.

Det han i alle fall er fornøyd med, bortsett fra at de har et enda gøyere enn vanlig på jobb, er at han har fått satt bygden på kartet. Faktisk på verdenskartet.

– Det er rett og slett vanvittig artig at statuen har fått så mye oppmerksomhet. Jeg bor like i nærheten, og jeg ser hver dag folk som kommer kjørende for å ta bilde av statuen. Det er skikkelig morsomt, smiler han.

Fornøyd varaordfører

Varaordfører i Fjell kommune, Tom Georg Indrevik (H), sier til BA at han har tatt Vindenes sin forespørsel om å få statsministeren på Pokémon-besøk videre til rette vedkommende.

– Det er kanskje ikke så store sjanser for at Erna kommer, men kanskje klarer vi å få en annen statsråd på besøk. Det er uansett viktig å gå høyt ut, smiler Indrevik.

Han lar seg imponere over all oppmerksomheten Vindenes har fått, og fryder seg over markedsføringen kommunen hans har fått den siste uken.

– Vindenes er et sted som ligger litt i skyggen av nabobygden Ågotnes, men historisk er Vindenes et viktig sted. Nå får flere opp øynene for bygden, og det på en positiv og morsom måte. I bransjen oppleves det mye negativt nå, men dette viser at det går an å ha det kjekt på jobb selv om det er nedgangstider, sier Indrevik til BA.