Gå til sidens hovedinnhold

Spar flere tusen på få minutter

Artikkelen er over 9 år gammel

En kjapp sjekk av forsikringspriser kan spare deg for mye penger. Slik gjør du det.

Et av de smarteste grepene du kan gjøre privatøkonomisk er å sjekke at du ikke betaler mer enn nødvendig for dine forsikringer. Noe Nettavisen NA24s siste sjekk avslører.

Finansportalen.no kan du sammenligne skadeforsikringer enkeltvis eller du kan sammenligne hele forsikringspakker. Vi valgte det siste og sjekket hvilke tilbud vi kunne få for en pakke bestående av bilforsikring, husforsikring, reiseforsikring og innboforsikring.

TESTPERSON 1

Vi tok utgangspunkt i to testpersoner der testperson nummer én søker etter hus-, bil-, innbo- og reiseforskring.

Husforsikring (også kalt villaforsikring) for en enebolig på 200 kvadratmeter og en egenandel på 10 000 kroner (se flere forutsetninger her).

På innboforsikringen valgte vi en forsikringssum på én milliion kroner og en egenandel på 3 000 kroner (se flere forutsetninger her).

Bilen vi ønsket kaskoforsikring på er en Toyota Avensis 1,8 Advance stasjonsvogn første gang registrert i 2012. Vi satt årlig kjørelengde til 10 000 kilometer, bonusnivå til null prosent og en egenandel på 4 000 kroner (se flere forutsetninger her).

Den siste forsikringen i vår pakke er en reiseforsikring der alle i familien er forsikret.

FIRE TILBUD - STORE PRISFORSKJELLER

Som illustrasjonen under viser fikk vi opp fire forsikringstilbud der totalprisen varierer med 16 338 kroner.

Nemi forsikring er desidert billigst. Her slipper vi unna med 17 648 kroner for både bil, villa, innbo og reiseforsikring. KLP er nest billigst med prisen 21 452 kroner. Frende er tredje billigst med 22 661 kroner, mens dyreste tilbud kom fra Tryg. Her koster forsikringspakken hele 33 986 kroner.

ULIKE VILKÅR

Det er viktig å understreke at du må ta hensyn til vilkår i tillegg til pris når du skal vurdere forsikringstilbudene. Finansportalen har derfor lagt til en funksjon som rangerer selskapenes ulike vilkår mot ett sett av standardvilkår. Standardvilkår er definert som ett minimumsnivå for det folk fleste oppfatter som tilstrekkelig gode vilkår.

Som illustrasjonen over viser inneholder Nemis tilbud 15 vilkår som er bedre enn standardvilkårene og ingen som er dårligere. Trygs tilbud har 23 vilkår som vurderes som bedre enn standsrdvilkårene og null som er dårligere.

TESTPERSON 2 - BILLIGERE OG MINDRE PRISFORSKJELLER

Vår testperson nummer to har helt andre kriterier enn vår testperson nummer én. Testperson nummer to fikk langt flere tilbud og prisene var også langt lavere.

Her er tilbudene vår testperson nummer to fikk:

Som vi ser varierte tilbudene for testperson nummer to fra billigste tilbud på 11 792 kroner fra SpareBank 1 til 16 914 kroner hos Storebrand - en differanse mellom billigst og dyrest på 5 122 kroner.

DEKKER 93 PROSENT AV MARKEDET

– Elleve selskaper deltar i dag i Finansportalens kalkulatorer med ett eller flere produkter. Vi regner med at selskapene som ikke er med vil melde seg på i løpet av relativt kort tid, opplyser Nettansvarlig forsikring hos Finansportalen.no Jon Erland Madsen til Nettavisen NA24.

Madsen opplyser at Finansportalen per i dag dekker 93 prosent av markedet for enkeltprodukter (se hvilke selskaper som er med og ikke med på Finansportalens oversikt i oversikt nederst i artikkelen).

Selskaper som ikke melder inn sine priser og vilkår innen utgangen av 2012 kan bli tvunget etter at Finansdepartementet tidligere i år fikk vedatt en forskrift som pålegger alle norske skadeforsikringsselskap å melde inn.

– Vi tror det er i selskapenes interesse å delta hos oss og regner med at de vil gjøre det uten at vi behøver å benytte oss av forskriftens bestemmelser om tvangsmidler, sier Madsen.

Selskaper som har meldt inn priser og vilkår til Finansportalen:

If, Storebrand, Gjensidige, Tryg, SpareBank 1 Forsikring, Jernbanepersonalets Forsirking, KLP, DNB, Terra, Nemi, Frende.

Selskaper som ikke har meldt inn priser og vilkår:

Codan, Protector, Telenor, Gouda, Unison, Ace European Group, KNIF Trygghet forsikring, Møretrygd.