– Sykling fører an i antidopingarbeidet

– Jeg er rimelig sikker på at det skal gå bra, fleipet kulturminister Linda Hofstad Helleland etter å ha simulert en dopingtest foran pressen. For ordens skyld – det er vann i flaskene.

– Jeg er rimelig sikker på at det skal gå bra, fleipet kulturminister Linda Hofstad Helleland etter å ha simulert en dopingtest foran pressen. For ordens skyld – det er vann i flaskene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Sykkelsporten er i forsetet av dopingarbeidet, sier Linda Hofstad Helleland.

DEL

Tirsdag var kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og styret i Antidoping Norge (AN) på befaring i testfasilitetene i Grieghallen som brukes under VM.

– Dette er en viktig del av arrangementet – vi skal være sikker på at utøverne er rene, sier Helleland til BA.

Dopingjegerne har tre verktøy for å avsløre juksemakere: Biologiske profiler, etterforskning og testing.

12 ansatte fra Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) og AN tar over 150 tester i løpet av VM i Bergen.

– Jeg tror at mange av utøverne er glade for at det gjøres, fordi de er opptatte av at det skal være rettferdig, sier Helleland.

Sykkelsportens mørke dopinghistorie er velkjent, men ministeren mener at sporten har tatt tak i problematikken.

– De har kommet veldig langt. Nå fører sporten an i antidopingarbeidet, sier hun.

– Få tisser på kommando

De tre medaljevinnerne, samt minst tre andre utøvere, plukkes ut til test. Fra utøverne blir plukket ut, og frem til de blir urintestet, fotfølges de av en av tolv frivillige ledsagere.

– Få tisser på kommando. Noen går det veldig kjapt med, mens andre bruker tre timer, sier Anne Kristine Aas i AN.

Utøverne gjør alt selv – kontrollørene får ikke røre testene før de er forseglet. Før det skjer veies urinen. Er den for tynn må de spise litt og prøve igjen.

Etter at to tester er sikret og sendt til dopinglaboratorium pleier det å ta fire til seks uker før resultatene er klare.

– Jeg regner med at det går litt kjappere under VM, sier Aas.

– Gjenstår enda arbeid

Friidrettslegende Vebjørn Rodal er nestleder i styret til AN. Han mener dopingtestingen var og er en naturlig del av å være toppidrettsutøver.

– Man kan like eller ikke like det, men rene utøvere skal beskyttes. Det er ikke en menneskerett å drive toppidrett. Man plikter å følge regelverket, og det tror jeg at de aller fleste har få problemer med.

Testingen er strengere nå enn da Rodal var i verdenstoppen, og forbedres stadig.

– Historikken i sykling og friidrett er ikke bra, så da må man finne seg i at testregimet blir strengt, sier OL-gullvinneren fra 1996 og avslutter:

– Det viktigste er at det praktiseres likt over hele verden. Det hjelper ikke at testingen er bra i Norge og Sverige. Det må gjøres likt i USA og Øst-Europa. Der gjenstår det enda arbeid.

Artikkeltags