Gå til sidens hovedinnhold

Politiet fant hule med sprengstoff, håndgranater og ammunisjon

Artikkelen er over 5 år gammel

Forrige helg smalt det i Os, på Søfteland og Gåssand. Politiet hadde funnet en hule med sprengstoff, trolig et av Milorg sine våpen- og ammunisjonslager.

Ifølge det lokale nettstedet på Os, Midtsiden, har hulen flere innganger og er stor nok til at fire-fem mann kan ha oppholdt seg der samtidig i noen dager.

Inne i hulen har politiet på Os funnet engelsk sprengstoff av typen PHE, engelske Mills no 36 håndgranater og 9 mm ammunisjon, skriver nettstedet.

Funnet av turgåer

Politioverbetjent Audun Hadler Olsen sier at det var en turgåer som fant hulen. Den ligger et stykke unna de vanlige turløypene i området, og politiet ønsker ikke at folk skal oppsøke området.

Hulen var satt opp med feller og selvutløsere. Politiet leste seg opp før de gikk inn i området. Ifølge Midtsiden var blant annet Arnfinn Hagas bok «I mulm og mørke – fem års kamp mot okkupasjonsmakten» fra 2004 til god hjelp.

Milorg hadde stor aktivitet i Os, og treningsleir i Hatlelia. Tyskerne aksjonerte der i 1944.

– Men politiet regner med at hulen som nå ble oppdaget aldri ble funnet av tyskerne, eller av andre, før nå, 71 år etter at tyskerne aksjonerte i området, skriver lokalavisen.

Detonert

Området er gjennomsøkt og hele lageret er nå sprengt. Gjenstandene som politiet fant var dårlig stand og ble vurdert som svært farlige.

Ifølge Midtsiden ønsker politiet at ingen rører noe som helst, men melder tilbake til politiet dersom de gjør lignende funn.

– Vi så at det var mye kraft også i gammelt sprengstoff, forteller Audun Hadler Olsen, som var med under aksjonen.

Kommentarer til denne saken