Stanser Ryggs barnehageplan

Et stort flertall i bystyret ønsker å bygge en permanent barnehage i Nygårdsparken. Det vil ikke den øverste antikvariske myndigheten i Hordaland. Dette er bildet fra da byrådet måtte stoppe byggingen av den permanente barnehagen i 2007.

Et stort flertall i bystyret ønsker å bygge en permanent barnehage i Nygårdsparken. Det vil ikke den øverste antikvariske myndigheten i Hordaland. Dette er bildet fra da byrådet måtte stoppe byggingen av den permanente barnehagen i 2007. Foto:

Av og
Artikkelen er over 7 år gammel

Fylkeskonservatoren sier nei til Nygårdsparkenbarnehage.

DEL

«Med knyttet neve! La parken leve!», ropte Leif Jæger og Erlend Hofstad, samt et rekke andre 50-åringer som toget inn i parken i fjor sommer.

LOKAL MOTSTAND

68-erne var mot barnehagen som byrådet ønsker å bygge der. Den har også vakt stor motstand i nærmiljøet på Møhlenpris. Planforslaget har vært ute på høring, og nå sier også fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd nei.

I dag står det en midlertidig barnehage der med en brukstillatelse som går ut i år. Byrådet vil bygge en permanent barnehage i utkanten av parken, langs Thormøhlens gate. Denne skal integreres med den eksisterende gartnerboligen, samtidig som en vil rive den gamle redskapsboden og stallen som står der.

STORT BYGG

Planen er å reise et bygg på 700 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Utearealet er på 1800 kvadratmeter. Barnehagen skal kunne ta i mot 76 unger.

Fylkeskonservatoren mener at Nygårdsparken har både regional og nasjonal kulturminneverdi, og at den er fredningsverdig.

– En barnehage med «leikestativ, inngjerding med meir» vil ødelegge parklandskapet som i denne delen av parken består av vegetasjon, trær og statue, står det i brevet fra fylkeskonservatoren til Bergen kommune.

Fylkeskonservatoren liker heller ikke at barnehagen blir sterkt eksponert mot hovedtraseen mot øst og parken generelt.

De varsler også at de kommer til å si nei til riving av eksisterende paviljong fra «Bergens Brandvæsen». – Den står på sin opphavelige plass og er sannsynligvis den eneste gjenværende paviljong fra Bergensutstillingen i 1898, skriver Ekerhovd.

Byrådet sier de har vansker med å finne areal til barnehager i sentrum. En av de mest ihuga motstanderne mot forslaget, Steinar Ågesen, har tidligere sagt følgende til BA:

– At det ikke er ledige areal i sentrum er bare tull og tøys. Når de kaller Nygårdsparken for «gratisareal», så sier det noe om hva som er i vente.

– Skulle vi fulgt denne typen signaler, ville vi ikke hatt noen utvikling i sentrum i det hele tatt, sier Filip Rygg.

DIALOG

Byråden legger til at han vil prøve det de kan for å gå i dialog og få til prosjektet.

– Skal vi ha full barnehagedekning i sentrum, må vi møte hverandre og finne gode løsninger. Vi ønsker jo å forskjønne parken, og skal vi få til noe positivt i parken, må vi legge andre aktiviteter dit. Dette vil være å fortrenge det som er mindre godt med det gode.

Bortsett fra Venstre, var det en enstemmig oppvekstkomité i bystyret som gikk inn for å planlegge permanent barnehage i Nygårdsparken.

– Jeg opplever at demokratiet i Bergen har vært veldig tydelig på hva som ønskes der, og vi har mange gode argumenter. Brakkene som nå står der midlertidig, er mange mil unna det vi ønsker oss permanent.

– Har du en plan B?

– Det er heller slik at vi kommer til å bygge andre steder i sentrum uansett. Vi trenger 200 nye plasser i Bergenhus bydel for å møte dagens behov, og behovet vil øke fremover.

Artikkeltags