Staten vil sikre nattmaten din

Det er slike branner Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil forhindre. Illustrasjonsbilde.

Det er slike branner Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil forhindre. Illustrasjonsbilde. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap lanserer app.

DEL

På sine nettsider viser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til at komfyrbranner er den største enkeltårsaken til brann i Norge, og at det derfor vil lanseres en app til smarttelefoner for å bøte på risikoen ved matlaging i beruset eller trøtt tilstand.

Nattmatappen viser vei til Nattåpne spisesteder i Norges 20 største byer, og brukere kan dele råd med hverandre.

– For brukeren er Nattmatapp et nyttig verktøy for å finne nærmeste nattåpne spisested. For DSB er den en kanal for å nå frem med et viktig budskap til unge voksne: Ikke bruk komfyren når du er trøtt eller full, sier avdelingsdirektør Torbjørn Hoffstad i DSB i nyhetsmeldingen. Ifølge ham er det langt fra trygt å lage mat med svekket dømmekraft og sjanse for å sovne med komfyren på.

– I en slik tilstand bør man ikke lage mat på komfyren. Da er det tryggere å spise på vei hjem eller lage seg noe enkelt hjemme uten å bruke komfyren, uttaler Hoffstad.

Mens de fleste komfyrbranner ifølge direktoratet skjer på dagtid hos eldre, er det brannene om natten som forårsaker flest dødsfall, og DSB satte derfor SINTEF NBL til å utarbeide en rapport om sikringstiltak.

«Det som hyppigst forekommer i politirapportene er at en person kommer beruset hjem etter å ha vært på fest og skal lage seg nattmat. Han setter på stekepannen eller kasserollen for å varme koteletter, pommes frites eller annen mat. Før maten blir varm, har vedkommende blitt distrahert av noe annet og glemt maten, eller han har satt seg i sofaen hvor han til slutt sovner», heter det i rapporten.

Appen omfatter byene Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Fredrikstad, Drammen, Skien, Kristiansand, Tromsø, Tønsberg, Ålesund, Haugesund, Sandefjord, Moss, Bodø, Arendal, Hamar, Larvik, Halden og Lillehammer.

Den kan lastes ned fra http://www.dsb.no/nattmatapp.

Artikkeltags