Storkontroll av bilbeltebruk i busser denne uken

Du kan få et gebyr på 1.500 kroner hvis du ikke bruker bilbelte i busser. Denne uken intensiverer Statens vegvesen bilbeltekontrollen i busser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Du kan få et gebyr på 1.500 kroner hvis du ikke bruker bilbelte i busser. Denne uken intensiverer Statens vegvesen bilbeltekontrollen i busser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Busspassasjerer som ikke har tatt på seg bilbeltet, kan få et gebyr på 1500 kroner. Denne uken gjennomfører Vegvesenet en ny storkontroll for å sjekke bruken.

DEL

Både sjåfører og passasjerer som ikke bruker bilbelte i buss, kan bli ilagt gebyr. Under en tilsvarende kontroll i fjor høst skrev Vegvesenets kontrollører ut 171 gebyrer.

Andelen som bruker belte i buss øker. I en undersøkelse som ble foretatt i forbindelse med kontroller i fjor høst svarte 56 prosent at de i svært stor grad bruker belte i buss. Høsten året før var andelen 44 prosent.

– Å bruke belte i buss er en livredder, både for din egen del og for dine medpassasjerer. Flere av dem som har mistet livet i bussulykker de siste årene, hadde overlevd dersom de hadde brukt belte, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Ni personer omkom i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2016. De mest alvorlige bussulykkene har skjedd med busser der det har vært belter, men der de ikke var i bruk.

Samtidig viser en undersøkelse at hele syv av ti unge under 30 år mener det er sosialt akseptert å ikke bruke bilbelte i buss, men utviklingen i bilbeltebruk i denne aldersgruppen er også på vei opp.

Artikkeltags