Statoil evakuerte borerigg i Nordsjøen

Songa Equinox er søsterplattformen til Songa Endurance som blir evakuert lørdag.

Songa Equinox er søsterplattformen til Songa Endurance som blir evakuert lørdag.

Artikkelen er over 2 år gammel

Totalt 107 personer var om bord på Songa Endurance da det oppsto gasslekkasje lørdag morgen. 22 av dem ble evakuert.

DEL

Songa Endurance arbeidet på brønnen G4 på Troll-feltet nær Troll B, da komplikasjoner oppsto, skriver Statoil i en pressemelding.

Hendelsen ble meldt til selskapets alarmsentral klokken 09.50 lørdag. Ingen er meldt skadet, og det er ingen fare for oljelekkasje.

– Vi flyr nå ut noe ekstra fagpersonell, samtidig som mannskap uten arbeidsoppgaver i forbindelse med hendelsen blir sendt av riggen, sier mediekontakt i Statoil, Ole Anders Skauby, til BA.

En pågående situasjon

Komplikasjonene oppsto i forbindelse med en boreoperasjon lørdag morgen, og ble oppdaget da det kom gass på dekk.

– Mannskapet ble rutinemessig mønstret, og nødvendige prosedyrer ble iverksatt. Vi tar slike hendelser på største alvor, og både Statoil og Songa Offshore mobilisert sine beredskapsorganisasjoner, sier Skauby.

Lørdag kveld sier han til BA at 22 personer ble flyttet fra boreriggen, og at det så langt ikke var planer om å flytte flere.

– Dette er fortsatt en pågående situasjon, så vi vurderer fortløpende hvordan vi håndterer hendelsen. Vi mobiliserer og flytter mannskap som føre var-tiltak. Personellet om bord og de som bistår er trent på denne typen situasjoner, det finnes klare prosedyrer og rutiner for hvordan vi forholder oss til dette, sier Skauby til BA.

Venter forsyninger klokken 2000

Det er fortsatt trykk i brønnen, og det arbeides nå med å stabilisere den. Væske som skal stabilisere brønnen sendes nå ut til riggen fra land for å kunne gjennomføre det arbeidet. Disse forsyningene er ventet på feltet rundt klokken 2000 lørdag kveld.

– Vi kjenner ikke så langt detaljene i hendelsen, men kort forklart er det en av to barrierer i brønnen som er borte. Vi skal alltid ha to barrierer for sikre oss mot lekkasje, hvis vi mister en barriere, som kan være en ventil, sement eller boreslam, får vi det vi kaller en brønnkontrollhendelse. Da må vi gjenopprette den andre barrieren, og det er det vi jobber med nå, forklarer Skauby.

Gode værforhold

Beredskapsfartøyet Stril Merkur er på feltet og andre ressurser, inkludert helikoptre, er tilgjengelig.

Troll-feltet ligger i nordre del av Nordsjøen, om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Hordaland, og værforholdene i området er gode.

Skauby sier til BA at hendelsen vil bli undersøkt når den er avklart.

– Det er viktig for oss å finne de bakenforliggende årsakene til slike hendelser slik at vi lærer og forstår hva som gikk galt, sier Skauby.

Artikkeltags