«Stjernemysteriet»

Denne "stjernen" er synlig utenfor Bergen hver natt mellom klokken to og fire. Fotograf Terje Wulfsberg tror ikke at det er et av de vanlige himmellegemene. Det store bildet viser hvordan stjernen sto i forhold til månen 11. juni.

Denne "stjernen" er synlig utenfor Bergen hver natt mellom klokken to og fire. Fotograf Terje Wulfsberg tror ikke at det er et av de vanlige himmellegemene. Det store bildet viser hvordan stjernen sto i forhold til månen 11. juni. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

– Dette er ikke Venus. Den er alt for lyssterk, og pulserer og skifter farge.

DEL

Det sier Terje Wulfsberg til BA.

Han har observert det lysende fenomenet regelmessig fra stuevinduet i Samnanger siden 10. juni i år, men allerede i vinter observerte han «stjernen» over Bergen første gang.

KRAFTIG: Ifølge Wulfsberg kommer den lysende gjenstanden til syne bak fjellet mot Kvamskogen, vanligvis rundt klokken to om natten.

– Den stiger vanligvis raskt opp til den kommer ganske høyt på himmelen, før den så siger vestover, sier den astrologiinteresserte sanningen.

– Den er mye kraftigere og mer lyssterk enn andre stjerner. Denne er synlig selv når det er for lyst for andre stjerner, fortsetter han.

Et lignende himmellegeme observert på samme plass har vært omtalt i media tidligere, men ble da forklart med at det var Venus som lyste usedvanlig sterkt.

Den forklaringen tror ikke Wulfsberg på.

– Jeg tror dette er et fenomen som ble omtalt i Storbritannia i desember i fjor, en ny stjerne som er synlig over alt, både natt og dag, sier han.

– Hvis det er Venus, er det svært merkelig at alle som ser den sier de aldri har sett noe lignende før, legger han til.

JUPITER: Ifølge Jostein Johansen fra Bergen astronomiske forening stemmer det at dette ikke er Venus.

Men en ny stjerne er det heller ikke snakk om.

– Dette er Jupiter. De små «prikkene» på sidene er noen av månene som går i bane rundt Jupiter, sier Johansen.

– Er det vanlig å se Jupiter så tydelig som dette?

– Ja, etter Venus er Jupiter en av de klareste planetene. Når den er oppe i en posisjon slik at den er synlig for oss, er det ikke uvanlig å se den på denne måten, svarer Johansen.

– Med tanke på hvordan Jupiter står i forhold til månen, og klokkeslettet den er synlig på, er det helt klart denne planeten.

UENIG: På kameraklippet Wulfsberg har tatt opp kan det se ut som om stjernen pulserer og beveger seg.

Ifølge Johansen er det kameraets bevegelser som lager den effekten.

Terje Wulfsberg er imidlertid ikke fornøyd med denne forklaringen.

– Innenfor de kretsene velger man alltid å henge forklaringene på et kjent fenomen, i stedet for å undersøke skikkelig hva det faktisk kan være snakk om, sier han.

Du kan også se video her og her.

Artikkeltags