Største jordskjelv på ti år

Artikkelen er over 19 år gammel

Hele Bergen ristet da et jordskjelv som målte 4,6 på Richters skala slo ut i hele Sør-Norge i går. – Det er trolig det sterkeste følte jordskjelvet i Norge på ti år, sier seismolog Berit Marie Storheim ved Universitetet i Bergen.

DEL
Selv merket ikke seismolog Storheim noe til jordskjelvet i går ettermiddag. Hun var hjemme i Sæbøvågen på Radøy da jordskjelvet slo ut klokken 1637.

– Det varierer stort om folk merket dette eller ikke. Men jeg kjente faktisk ikke noen ting, sier Storheim.

NEDRINGT
Men Storheim og de andre seismologene fikk tidsnok vite at noe stort hadde skjedd! Telefonen sto verken hos henne eller i BA-redaksjonen. Bare minutter etter jordskjelvet ble redaksjonen ringt ned av folk fra hele Hordaland som kunne fortelle hvordan det ristet i huset deres. Andre lurte på hva i all verden det var som hadde skjedd.

– Jeg trodde det var en bil som kjørte rett i veggen på blokken hvor jeg bor, fortalte en innringer.

– Hele veggseksjonen og stereoanlegget skalv, fortalte en annen.

Senteret for skjelvet var like vest for Etne, og det ble målt til 4,6 på Richters skala. Det skjedde på 59.7 grader nord og 5.7 grader øst. Trolig ble selve skjelvet utløst 15 kilometer under jordflaten. Det ble registrert flere etterskjelv, men som regel er ikke det noe som er merkbart.

TELEFONER FRA GEILO
– Jeg fikk telefoner helt fra Geilo, Oslo og Egersund, så det betyr at jordskjelvet er følt over store deler av Sør-Norge, sier Storheim.

Det er ikke meldt om skader eller ulykker etter jordskjelvet, men det ingen tvil om at det var et veldig kraftig jordskjelv etter norsk standard.

Det er sjelden at vi i Norge har jordskjelv som kommer opp i 6-7 på Richters skala. Men i 1988 og 1989 var det to jordskjelv på 5,2. Jordskjelvet i 1988 var i Mørebassenget og jordskjelvet i 1989 mellom Sogn og Nordfjord. I 1983 var det et like stor jordskjelv i samme område som gårsdagens.

– Et jordskjelv skjer når to jordskorper beveger seg fra hverandre, forklarer Storheim.

Det hender det er kraftige jordskjelv ute i Nordsjøen, men det er ikke jordskjelv som folk på land normalt merker noe til.

– MULIG NYTT SKJELV
Det er ti-tolv år siden det har vært noen store jordskjelv i Norge. Det kan bety at Norge igjen er inne i en bølge av flere jordskjelv.

– Det har vist seg at dette ofte går i bølger, og det er ikke usannsynlig at dette kan være et forvarsel. Men statistikken kan fort spille oss et puss her, dette er vanskelig å beregne, sier seismolog Himar Bungum ved NORSAR på Kjeller.

Bare en gang har et jordskjelv ført til skader i Norge. Det var under et jordskjelv nær Etne, hvor grunnmuren i et hus fikk sprekker.

Artikkeltags