Utendørskonserten ble arrangert «rett etter frokost», klokken 1600 i går. Erlend Øye var selv inne i det okkuperte huset lørdag. Bandkollega Eirik Glambek Bøe er utenbys.

– Jeg hoppet inn gjennom vinduet og var der i åtte timer for å underholde okkupantene, sier Øye.

ÅTTE IGJEN I HUSET
Øye gikk så ut sammen med flere av aksjonistene for å dele ut løpesedler på byens utesteder for å få folk til å komme på gårsdagens konsert. Det fungerte, for rundt 300 ungdommer stilte i duskregnet for å høre på ham.

I går ettermiddag var det bare åtte okkupanter igjen inne i huset. Før konserten startet var det imidlertid en person som klarte å hoppe inn gjennom vinduet bak ryggen på Securitas-vakten.
Vekteren oppdaget ham for sent, men grep etter demonstranten som klarte å komme seg innenfor. Han traff gulvet med et smell. Mengden applauderte.

Det var helt stille i gaten da Erlend Øye spilte hiten «Toxic Girl» fra trappen. Applausen brøt løs før han fortsatte med «I don't know what I can save you from».

– Det er bra at noen setter søkelys på boligsituasjonen i Bergen sentrum. Noen argumenterer med at det er ledig på Fantoft, men det er ikke det samme. Ungdom bør bo i sentrum. De trenger impulser fra hverandre for å utvikle seg og bli bra mennesker, sier Øye til BA.

– NEKTER OSS MAT
Da han var ferdig å spille, oppfordret han alle de oppmøtte om å ringe Universitetsledelsen i dag tidlig og be dem om å skru på strømmen og fjerne Securitas-vaktene. I går var de to vekterne blitt tre.

– Takk til dere som setter søkelys på en fin sak ved å være innestengt i et hus, ropte Øye til de gjenværende okkupantene.

– Du reagerer ikke på at metoden de bruker er ulovlig?

– Alle revolusjoner har vært ulovlige. Dette er like kriminelt som å stjele godteri. Ingen blir skadd, svarer musikeren.

Knut Gjerseth Olsen er blant okkupantene som gikk ut lørdag for å samle folk til konserten. Han regner ikke med å komme seg inn igjen.

– Vitsen er å skape blest om boligsaken. Nå nekter Universitetet oss ikke bare strøm, men matforsyninger også. Vekterne har fått beskjed om å stoppe dem som leverer mat gjennom vinduet. Men vi gir oss ikke, sier Gjerseth Olsen.

Han legger til at aksjonistene slett ikke ønsker noen kamp mot politiet, slik BA i går kunne gi inntrykk av.