Marit Jahr (56) ble påkjørt bakfra både i 1992 og i 1995. Siden har hun fått store plager og er blitt 100 prosent ufør. Jahr påstår plagene skyldes nakkeslengskader fra de to ulykkene, men det vil ikke forsikringsgigantene Storebrand og Gjensidige være med på.

TYDER PÅ DEMENS
De mener Jahr har forstyrrelser på hjernen som kan tyde på demens. De har selv fått eksperter til å undersøke Jahr. Ifølge disse kan demens være årsak til Jahrs helseproblemer.

Mandag innledet byretten Jahrs erstatningssak mot de to selskapene. Psykologen er sikker på å vinne.

FULL STØTTE
I går var det avdelingsoverlege og spesialist i nevrologi, Håkon Hofstad, som skulle forklare seg. Han gav Marit Jahr full støtte.

– Jeg har undersøkt Marit Jahr jevnlig siden høsten 1993. Jeg er ikke i tvil om at plagene hennes skyldes nakkeslengskader fra to ulykkene.

Han tilbakeviste at demens kunne være årsaken alene eller medvirke til plagene.

– Tiden har motbevist alle mulige tegn på andre årsaker enn nakkesleng. Jahr ble dårlig etter den første ulykken. Etter den andre ble hun mye verre. Nå har hun kommet seg litt igjen, men hun er fortsatt veldig dårlig.

UENIG MED SAKKYNDIG
Nevrologen fikk spørsmål fra Jahrs prosessfullmektig, advokat Jan Tollefsen, om hans reaksjon på at en av rettens sakkyndige har hevdet at Jahrs symptomer ikke samsvarer med nakkeslengskade.

– Det er jeg helt uenig i. Jeg har sett hundrevis av pasienter med nakkeslengskader. Marit Jahr har hatt alle de klassiske symptomene, sa Hofstad.

Advokatene til forsikringsselskapene påpekte at det ikke er nevnt noe om nakkesmerter i legejournalene fra de første årene etter den første ulykken.

Håkon Hofstad refererte da til et notat han hadde skrevet etter at han første gang undersøkte Marit Jahr, vel ett år etter den første ulykken.

– Her står det helt klart at hun var plaget med nakkesmerter. Dette notatet har dere ikke fått tidligere.

IKKE SYK NOK
– At hun ikke selv har sagt fra om dette før etter den andre ulykken skyldes at hun ikke synes hun ble hemmet nok til at det var noe å beklage seg over.

– Kan det tenkes at du har gått i den fellen å tilskrive bilulykkene skylden for plagene hennes, ene og alene fordi de har funnet sted? Kan du ha sett deg blind på at de måtte være årsak til problemene hennes, spurte advokaten til Gjensidige.

– Nei det synes jeg ikke. Alle plagene hennes tyder på nakkesleng, sa nevrolog Håkon Hofstad.

Saken avsluttes med prosedyrer på tirsdag.