Lørdag meldte Lisbeth Iversen at bostedsløse tiggere skulle få tilgang til dusj og toalett på Sentralbadet. BA vet at utspillet ikke var avklart i byrådet, og at temperaturen i etterkant var relativt høy i byens ledende organ.

BRUKES AV NARKOMANE

Tirsdag kom løsningen. Monica Mæland og Lisbeth Iversen vil i stedet åpne Strax-huset for tiggerne. Byrådet argumenterer med at her er det kompetente mennesker til stede for å hjelpe.

Strax-huset på Damsgård gir i dag et tilbud til narkomane i Bergen. Brukerne av huset er lite fornøyde med at de nå må dele huset med bostedsløse og mennesker i nød.

– PASSER IKKE INN

– Dette er vårt hus. Har har vi et miljø der omtrent alle kjenner alle. Tiggerne passer ikke inn her, sier flere BA snakker med.

Dag-Erik Fjeldtvedt (38) er tillitsvalgt på LAR Fyllingsdalen. Han er kritisk til løsningen.

– Selvfølgelig må tiggerne få dusje et sted, men jeg tror ikke det er særlig gunstig å sende dem hit, sier han.

Fledtvedt har gått på LAR (legemiddelassistert rehabilitering) i elleve år, og kjenner Strax-miljøet godt.

FRYKTER KONFLIKTER

Han tror ikke de vil bli særlig godt mottatt av brukerne, og frykter møtet mellom de to miljøene lett vil føre til konflikter.

– Folkene i rusmiljøet her er ikke akkurat åpne. Mange har smårasistiske holdninger, og stemningen kan lett bli amper. Dersom en slenger ut en kommentar, hiver gjerne flere seg på, forteller Fjeldtvedt.

Han husker godt dusjanlegget i NKP-gården ved Bystasjonen på 90-tallet.

– Den ble stengt fordi folk begynte å sove der. Jeg tror likevel noe sånt kunne vært løsningen i dag. De kunne satt opp brakker med dusj- og toalettmuligheter. Det hadde vært mye bedre, sier 38-åringen til BA.

FORESLÅR BRAKKER

Da BA besøkte Strax-huset onsdag formiddag var det hektisk møtevirksomhet. BA vet at forslaget fra byrådet har vakt sterke reaksjoner blant de ansatte på Strax-huset.

Leder for Strax-huset, Marta Bjørke, sier de har sendt sine innspill til byrådet, men avventer med å kommentere saken ytterligere foreløpig.

RASENDE OPPOSISJON

Opposisjonen var tirsdag i harnisk over byrådets tigge-beslutning. Siw Anita Lien (Ap) reagerer slik:

– Det virker som en forhastet konklusjon å sende dem dit. De ansatte på Strax-huset har spesialisert seg på personer med rusproblemer. Utenlandske tiggere representerer helt andre sosiale problemer, sier hun og legger til:

– Byrådet setter to svake grupper opp mot hverandre. Dette er ikke bra, mener Lien, som er redd for at det kan oppstå aggressivitet mellom disse gruppene på Strax-huset.

Venstre reagerer også kraftig.

– Å blande mennesker i aktiv rus og bostedsløse tiggere er galskap fra byrådets side. Strax-huset er et lavterskeltilbud for rusavhengige, og bare rusavhengige, ikke svaret på alle byens sosiale problem, sier Erlend Horn (V).