Drivstoffstreiken trappes opp - full stopp på Flesland fredag

Onsdag trappes streiken opp. Allerede søndag blir den trappet opp ytterligere. (ARKIVFOTO: MAGNE TURØY)

Onsdag trappes streiken opp. Allerede søndag blir den trappet opp ytterligere. (ARKIVFOTO: MAGNE TURØY)

Artikkelen er over 4 år gammel

Flyselskapene tar én opptrapping av drivstoffstreiken av gangen. Foreløpig har det ikke skapt store problemer på Flesland.

DEL

Lørdag morgen ble 21 Parat-medlemmer tatt ut i streik etter brudd i meklingen om oljetransportavtalen.

Flesland opplyste at det med redusert leveranse på tankingen av flydrivstoff, kunne bli noen forsinkelser på Flesland.

Onsdag morgen trappes streiken opp. Allerede søndag vil en ytterligere opptrapping skje.

LES OGSÅ:Reiseselskap får telefoner av bekymrede passasjerer

Full stopp fredag ettermiddag

I løpet av et skift med to eller tre ansatte på jobb, håndteres normalt mellom 22–25 tankinger. Tirsdag sto én mann på jobb, og alene håndterte han 33 tankinger.

– Det er for mye, og de jobber nesten uten pause. Det går ikke an å holde på sånn uke etter uke, forteller daglig leder i Flytanking AS, Tomas Jacobsson.

Han forteller at de frem til fredag klokken 15 har ansatte på jobb. Gjennom helgen er det full stopp på tanking.

– Kort oppsummert så har vi ansatte på jobb de nærmeste dagene. Etter fredag vil vi slite med å holde på, og folk må regne med forsinkelser. Det drar seg til nå, sier Jacobsson.

Vil presse frem en løsning

– Vi har frem til nå vært veldig forsiktig med uttakene våre. Vi er klar over at dersom vi tar ut Bergen, fyller de i Oslo. Det er arbeidsgiveren vi skal ramme, ikke tredjeparten, sier forbundsleder Lars M. Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund til BA.

Han legger til at etter hvert som forbundet trappes opp, vil også tredjeparten merke det.

– Vårt mål er å presse frem en løsning der vi står fast ved at vi skal ha minstelønnssatsene, slik de har i andre meklinger. Det kommer vi ikke til å gi oss på, sier han.

Går bra så lenge Gardermoen er åpen

Foreløpig har det nesten ikke vært forsinkelser, annet enn en og annen flyging som har lettet noen minutter etter oppsatt tid.

– Vi vet at det gjennom uken vil være begrenset kapasitet. Slik det har gått frem til nå, regner vi med at det vil fortsette frem til fredag, sier operativ sjef ved Bergen lufthavn Flesland, Øystein Skaar.

Fredag ettermiddag stopper leveransene opp i sin helhet, og slik vil det være gjennom helgen.

Likevel vil ikke dette påvirke flytrafikken, selv om det muligens vil være forsinkelser og kanselleringer på visse flyginger.

– Flyene tanker på andre flyplasser. Så lenge Gardermoen er åpen, vil det også løse seg her i Bergen. Når streiken rammer Oslo, vil vi merke det, sier Skaar.

Passasjerer kan måtte stå igjen

Catharina Solli, informasjonssjef i Widerøe, forteller at kortrutene deres på Vestlandet ikke vil ha noen problem, da flyene tanker på andre flyplasser.

– Det er meget redusert kapasitet andre steder. Det vi nå ser er at vi vil få problemer med blant annet Bodø- og Tromsø-rutene våre, forteller hun.

Onsdag er det Widerøe det går hardest utover, når streiken trappes opp. Det kan skape ringvirkninger.

– Vi kan være nødt til å kansellere flyginger på slutten av dagen, sier Solli og legger til at de fortsatt venter på avklaring fra Avinor angående kapasitet.

Hun forteller at de frem til nå har kommet noenlunde fulltanket til Bergen, og at det derfor ikke har vært noe problem.

– Fra i morgen av kan vi måtte fylle tankene maksimalt, som vil si at vi kanskje må be noen passasjerer om å stå igjen.

Må mellomlande

Informasjonssjef i Sas, Knut Morten Johansen, forteller at de så langt har klart å skjerme passasjerene fra streiken. Han mener at de også greier det med den annonserte opptrappingen i morgen, men at de tar en opptrapping av gangen.

– Så langt har det ikke hatt noe å si for de reisende. Etter hvert som flere tas ut i streik, kan det føre til at lengre flyginger må mellomlande, forteller informasjonssjefen.

Johansen forklarer at de fyller flyene opp maksimalt med drivstoff.

– Det kan være at noen passasjerer må stå igjen på bakken når vi gjør dette. Disse blir booket om, sier han.

Luftambulansen med egen tank

– Helikopteret vårt har egen drivstofftank på Grønneviksøren, sier Guttorm Brattebø, leder for ambulansetjenesten i Helse Bergen.

Han opplyser at tanken er såpass stor at helikoptertrafikken fortsatt kan holde på i tre uker til.

– Vi har ikke innført begrensninger på driften, sier Brattebø til BA.

Helikoptertrafikken til og fra Nordsjøen er så langt ikke nevneverdig berørt av streiken. Ifølge helikopterselskapet Bristow er deres offshoreflyginger på Flesland foreløpig ikke rammet.

– Så langt har trafikken gått tilnærmet normalt. Vi har kun hatt noen få forsinkelser på trafikken, opplyser Heidi Heimark, daglig leder i Bristow Norway.

Onsdag skal selskapet sette seg ned og lage en plan, og vurdere hvilke tiltak som skal iverksettes på fredag ettermiddag når det ikke er drivstoffbemanning på Flesland.

CHC Helicopterservice har en rekke offshoreflyginger fra Flesland. Ledelsen i selskapet har ikke vært tilgjengelig for kommentar tirsdag.

Artikkeltags