Gå til sidens hovedinnhold

Fyrer opp til kamp for lokførerutdanningen

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi firer ikke på kravet om kompetanse, sier Julie-Isabell Løvdal i Norsk Lokomotivmannsforbund. De er forberedt på en langdryg streik.

I dag har Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) streiket i to uker. Lokførerene krever at utdanningen deres, som i dag er toårig, skal festes i tariffavtalen. Det vil ikke NSB gå med på.

– I dag skal vi ha et streikemøte med våre medlemmer i Bergen, og når det er ferdig skal LO holde en støttemarkering utenfor jernbanestasjonen. Der blir det flere appeller, og vi håper at folk stiller opp med faner, sier hovedtillitsvalgt i NLF, Julie-Isabell Løvdal.

Onsdag møtte mellom to- og tre hundre opp til markering på Oslo sentralbanestasjon.

Vurderer opptrapping

Siden streiken begynte har det ikke vært kontakt mellom de to partene, som er representert ved LO Stat og Spekter.

Løvdal kan bekrefte at opptrapping av streiken er et tema på agendaen for morgendagens streikekomitémøte. Per nå er 118 lokførere ute i streik.

– Vi er forberedt på at streiken kan bli langvarig. Arbeidsgiver har ikke vært villig til å sette seg ved forhandlingsbordet, og våre krav om kompetanse firer vi ikke på, sier hun.

Direktør for kommunikasjon- og samfunnskontakt Gunnar Larsen i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sier til NTB at det er helt uaktuelt å godta kompetansekravet lokførerne ønsker seg.

– Kravene til sikkerhet er allerede nedfelt i EU-regulativet, sier han til NTB.

EU-regulativet fra 2011 legger ansvaret for opplæring av lokførere på den enkelte arbeidsgiver. Ifølge Larsen vil veilederen som Jernbanetilsynet arbeider med, ivareta kravene til sikkerhet.

Onsdag ble streiken tatt opp i Stortingets spørretime. Da betegnet statsministeren det som «helt uaktuelt» å gripe inn.

–  Synes synd på turistene

  På Bergen stasjon står Bengt Stenerud og Øystein Dypedal streikevakt. De er begge lokførere, og Stenerud er en av de sju som er tatt ut i streik i Bergen. Dypedal er med som støtte. 

– 99 prosent av dem vi møter, sier at de støtter oss fullt ut. Selv om de rammes selv. Det har nok mye å si for innstillingen at vi ikke streiker for lønnskrav, men sikkerhet, mener Stenerud.

– Så dere har ikke møtt noen som var misfornøyde?

– Jo, én mann. Men han var beruset, svarer lokføreren.

Hans inntrykk er at de fleste har fått med seg streiken, og holder seg oppdatert. Unntaket er gjerne turister.

– De synes jeg synd på. Selvsagt håper vi at streiken er over så snart som mulig, men slik det er nå ser det ut som det kan trekke ut. Vi streiker så lenge vi trenger, sier Stenerud, og legger til at han selv har vært kjørelærer i 20 år.

– Jeg ser hva som trengs, og det er den opplæringen vi har nå. Ikke mindre, mener han.

Følg avgangene på nett

De berørte banene her er Bergensbanen, Arnalokalen og lokaltoget til Voss. Spesielt stor er andelen avganger på Bergensbanen som kanselleres. Tirsdag og onsdag denne uken har tre av fire avganger fra Bergen til Oslo blitt avlyst.

NSB anbefaler reisende om å holde seg oppdatert på nsb.no eller appen deres. For avgangene som innstilles er forskjellige fra dag til dag, og endringer kan skje.

Men på nettet og i appen oppdateres informasjonen kontinuerlig, og skal ha korrekt oversikt over ihvertfall de neste 24 timene.

– Vi bestilte billetter på tirsdag. Det så ut som toget vårt skulle gå, og det gjør det også, sier Kari Konglevoll i venterommet på jernbanestasjonen. Hun skal ha med seg barnebarna Johannes og Ida Marie Konglevoll Mortensen på tur til Hallingskeid.

Hun var litt bekymret for hvorvidt de kom til å komme seg avgårde, og hjemturen er enda ikke spikret.

– Men nå er jo ikke dette en tur vi var nødt til å ta, og det har gått greit å holde seg oppdatert på hva som skjer, mener hun.

Kommentarer til denne saken