Gå til sidens hovedinnhold

Innstiller 11 avganger på Bergensbanen i helgen

Artikkelen er over 5 år gammel

Lokførerstreiken trappes opp i kveld. Den første avgangen Bergen - Oslo innstilles allerede klokken 11:59 i dag.

I dag tas enda seks lokførere i Bergen ut i streik av Norsk Lokomotivmannsforbund. Det er nå sju streikende lokførere i bergensområdet, og det vil få følger for både Vossebanen, Arnalokalen og Bergensbanen i tiden fremover.

Streiken i Lokomotivmannsforbundet startet torsdag forrige uke etter at meklingen mellom LO Stat og Spekter, som representerer henholdsvis Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB, brøt sammen.

Ingen alternativ transport

Pressekontakt i NSB; Håkon Myhre, oppfordrer alle passasjerer til å sjekke NSBs nettsider for å se hvorvidt deres tog er rammet av streiken eller ikke. Selskapet legger ikke ut noen oversikt over innstilte avganger.

– Er listen over kansellerte avganger komplett?

– Nei, det er den dessverre ikke. Det kan bli mer, og derfor er det viktig at man sjekker hver enkelt avgang, svarer Myhre.

De neste tre dagene er det allerede varslet at seks avganger fra Bergen til Oslo S innstilles. Det første er klokken 11:59 fredag, så er det 11:59 og 15:59 lørdag og avgangene 07:57, 15:59 og 22:59 på søndag.

I motsatt retning er det varslet fem innstillinger de neste tre dagene: 23:25 fredag, 08:25 og 15:43 lørdag. Søndag vil ikke 12:03 eller 23:25-avgangen finne sted.

Det settes ikke opp alternativ transport for de reisende.

Kan bli fulle tog

– Vi beklager på det sterkeste ulempene dette medfører for våre reisende, sier Myhre, og presiserer at de som allerede har kjøpt billett kan kontakte NSB for å få refundert kjøpesummen.

– Forventer dere kaos i helgen?

– Kaotisk blir det ikke på Bergensbanen, der er det plassreservering. På lokaltoget mellom Bergen og Arna kan det nok bli fulle tog.

Foruten Bergensområdet er flere lokaltog på Østfoldbanen rammet. Det samme er flere av regiontogene på regiontoget R20, hvor avganger innstilles og de gjenværende avgangene ikke stopper mellom Oslo S og Rygge.

Strides om utdanning

Striden står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring.

– Årsaken til at vi streiker er at vi vil sikre kompetansen til de som kjører tog. Den er ikke ivaretatt av offentlige forskrifter, og må sikres i tariffavtalen, sier leder i Norsk Lokomotivmannsforbund, Rolf Ringdal.

Forbundet er sterkt kritiske til at arbeidsgiveren ikke vil inkludere opplæring i tariffavtalen, og frykter at kostnadsbesparing skal bety en kortere utdanning i fremtiden. I dag er utdanningen toårig.

Inntil videre er det ingen konkrete planer om mekling mellom partene, og dermed fortsetter streiken på ubestemt tid.

– Vi beklager at Bergensbanen rammes, men dette er NSBs ansvar, sier han.

Til sammen er 118 lokførere i streik fra fredag klokken 23: 33 i Moss, 29 i Ski, 28 i Lillestrøm, 19 i Oslo, 7 i Bergen, 1 i Trondheim og 1 i Kristiansand.

Kommentarer til denne saken